Kırgızistan'ın ulusal lideri İshak Razzakov'un siyasi düşünceleri ve uygulamaları (1945-1961)
Political thought and applications of Iskhak Razzakov, the national leader of Kyrgyzstan (1945-1961)
  1. Tez No: 621212
  2. Yazar: MYRZAKHIT MYRZAEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMİRHAN FAHRİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Razzakov, Milli Kültür, Ulusal Ekonomi, Kırgızistan SSC, SSCB, Razzakov, National Culture, National Economy, Kyrgyzstan SSR, USSR
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kırgızistan'ın önde gelen lideri İshak Razzakov'un düşünce ve siyasi faaliyetlerinin incelenmesi, büyük önem taşımaktadır. O'nun adı yıllardır Kırgız Halkının tarihi hafızasından silinmeye çalışılmıştır. İshak Razzakov Kırgızistan'da Sovyetler Dönemindeki en önde gelen siyasi lideridir. Razzakov Kırgızistan SSC Komunist Partisi Birinci Sekreterliğine seçilen ilk Kırgızdır. Birinci Sekreterlik görevi günümüzde cumhurbaşkanlık anlamına gelmektedir. İshak Razzakov ülke liderliğinde bulunduğu dönemde Kırgız Halkı'nın milli kimliğini ve kültürünü yaşatma konusunda önemli çalışmaları yürütmüştür. Bu tez çalışmasında 1950-1961 yılları arasında Kırgızistan'ı yöneten, Kırgızistan SSC Komünist Partisi Birinci Sekreteri İshak Razzakov'un Siyasi Düşünceleri ve Uygulamaları ele alınmıştır. Tez çalışmasında XX. yüzyıldaki Kırgızistan'ın seçkin bir devlet adamı, halk kahramanı ve ulusal bir lider olarak tanınan İshak Razzakov'un sosyo-politik görüşleri, cumhuriyetin ekonomisi ve kültürünün gelişimine yaptığı katkıları, SSCB'nin yönetim altında olmasına rağmen özerk, milli siyaset yürütmeye yönelen çabaları değerlendirilmeye ve analiz edilmeye çalışılmıştır. Türkiye'de İshak Razzakov ile ilgili herhangi bir tez çalışması bulunmamaktadır ve bu tez çalışmasının Türk Halkının Razzakov'u tanıması için bir bilgi kaynağı olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is of great importance to examine the thought and political activities of Iskhak Razzakov, the prominent leader of Kyrgyzstan. His name has been tried to be erased from the historical memory of Kyrgyz people for years. Iskhak Razzakov is the foremost political and party leader of the Kyrgyzstan in Soviet Union period. Razzakov was the first Kyrgyz, who was elected to the First Secretariat of the Communist Party of the SSR of Kyrgyzstan. The position of First Secretary is the same as the current presidency. Iskhak Razzakov carried out important efforts to keep the national identity and culture of the Kyrgyz people alive while he was the country leader. He known as a distinguished statesman, folk hero and national leader of Kyrgyzstan in the XX century. In this thesis, Political Thought and Practices of Iskhak Razzakov, First Secretary of the Communist Party of the Soviet Union of Kyrgyzstan between 1950 and 1961, were discussed. It was tried to objectively evaluate and analyze Razzakov's socio-political views, contributions to the economy and culture of the republic, efforts to pursue autonomous national politics despite being under the administration of the USSR. There is no thesis on Iskhak Razzakov in Turkey and it is expected to be a source of information for Turkish people to know Razzakov.