Student teachers of English as researchers: Beliefs, attitudes, and practices
Araştırmacı İngilizce öğretmeni adayları: İnanç, tutum ve uygulamalar
- Tez No: 621213
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SİNAN ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Araştırmacı öğretmen adayları, öğretmen araştırması, öğretmen adaylarının eğitimi, Student teachers as researchers, teacher research, pre-service teacher education
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de bir İngilizce Öğretmenliği Programı'ndaki öğretmenlik uygulaması dersinin parçası olarak Araştırmacı Öğretmen Adayı Modülü (STRM) adlı bir modül geliştirilmiş ve bu modül kapsamında araştırmacı öğretmen olarak gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla öğretmen adaylarına küçük çaplı araştırma projeleri yapmaları konusunda destek sağlanmıştır. Çalışmanın amaçlarından biri öğretmen adaylarının araştırmayı nasıl kavramsallaştırdığını anlamaktır. Diğer bir amaç ise, öğretmen adaylarının araştırmaya yönelik tutumlarının uygulama süresince nasıl geliştiğini anlamaktır. Son olarak da, araştırmaya katılan öğretmen adaylarının modül hakkındaki görüşleri incelenmektedir. Araştırmaya on altı öğretmen adayı katılmıştır Veri toplama aracı olarak Borg'un (2009)“İngiliz Dili Öğretmenlerinin Araştırmaya İlişkin Görüşleri”anketinin ilk iki bölümü, anketle ilgili görüşmeler, ön ve son görüşmeler ve yansıtıcı günlükler kullanılmıştır. Sonuçlar, çalışmaya katılan öğretmen adaylarının araştırmaya ilişkin kavramsallaştırılmasının modülün entegrasyonu sırasında değiştiğini göstermektedir. Ayrıca, çalışma boyunca öğretmen adaylarının öğretmen araştırmasına yönelik olumlu tutumlarının da geliştiği bulunmuştur. Bulgular, İngilizce dil öğretim programları için önemli sonuçlar vermektedir. Staj uygulamasının bir parçası olarak entegre edilen modülü tamamlayan öğrencilerin modüle ilişkin geribildirimleri oldukça pozitiftir. Her ne kadar bazı öğretmen adayları araştırma projelerine başlamadan önce bir dereceye kadar endişeli olduklarını ifade etseler de, uygulama boyunca ve uygulama sonunda olumlu yorumlar yapmışlardır. Katılımcıların çoğu, modülün özellikle yeni fikirleri denemek için sınıftaki güvenlerini etkilediğini ve genellikle öğrencilerin öğrenmeleri hakkında kendilerine daha fazla iç görü kazandırdığını söylemektedir. Bulgular, İngilizce öğretmenliği programları için önemli sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
For this study, a module called Student Teacher Research Module (STRM) has been developed as a component of the school experience course in an English Language Teaching Program in Turkey and small-scale research projects have been promoted within the scope of this module in order to enable the student teachers to develop as teacher-researchers. One of the purposes of the study is to understand student teachers' conceptions of research. Another purpose of the study is to investigate how student teachers' attitudes towards research develop throughout the integration process. Finally, the perspectives of the participating student teachers about the module are explored. Sixteen student teachers have participated in the study. The first two sections of Borg's (2009)“English Language Teachers' Views of Research”questionnaire, follow-up interviews for the questionnaire, pre and post- interviews and reflective journals are used as data collection tools. The results show that the participating student teachers' conceptions of research have changed during the integration of the module. It is also found that student teachers develop positive attitudes toward teacher research over time. The perceptions of student teachers who have completed the integrated module as a component of the practicum course are generally very positive. Although some student teachers initially express a degree of apprehension before they embark on their research projects, they make highly positive remarks during and at the end of the process. The participants report that the module affects their confidence in the classroom, particularly to try out new ideas, and it often gives them greater insight into students' learning. The findings produce significant results for English language teaching programs.