Joseph Haydn'ın erken ve son dönem piyano sonatlarının irdelenmesi ve karşılaştırılması
Analysis and comparison of Joseph Haydn's early and last period piano sonatas
- Tez No: 621231
- Danışmanlar: PROF. SİBEL ATAL DEVRİM
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Joseph Haydn, müzikte Klasik Dönem, piyano, sonat, yorum, Joseph Haydn, Classic Music Era, piano, sonata, interpretation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu Sanatta Yeterlik tezi ile Viyana Okulu kurucularından ve Klasik Dönemin önemli bestecilerinden Franz Joseph Haydn'ın erken ve son dönem piyano sonatlarının teknik ve müzikal açıdan analizi, yorumu, çalışma önerileri, karşılaştırılması ele alınmıştır. Bestecinin yaşamı, müzik dili ve sanatsal gelişiminden dönemsel olarak bahsedilerek sonatlarının nasıl şekillendiği ortaya konmuştur. Özellikle, fazla bilinmeyen erken dönem sonatlarını tanıtmak amaçlanmıştır. Son dönem sonatları ise sık tercih edilmekte olduğu için, yorum açısından nasıl daha iyi bir düzeye ulaşılabileceği üzerinde durulmuştur. Literatür araştırmasında yoğun olarak İngilizce ve Almanca kaynaklardan yararlanılmıştır. İcra edecek kişinin eserlerin formunu ve müzikal yapısını kavraması sonucunda, sonatlarda farklı tınıları keşfetmesine yardımcı olacak bu çalışma, eserlerin yorumlanmasında faydalı bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
With this thesis, the technical and musical analysis, interpretation, work suggestions and comparison of the early and last piano sonatas of Franz Joseph Haydn, one of the founders of the Vienna School and one of the most important composers of the Classical Era, were handled. The composer's life, music language and artistic development are mentioned periodically and how sonatas are formed are explained. Especially, it is aimed to introduce his early period sonatas that are not known much. Since last period sonatas are preferred frequently, it has been emphasized how to reach a better level in terms of interpretation. English and German sources were intensively used in the literature research. This study, which will help the performer to discover different sounds in sonatas as a result of his understanding of the form and musical structure of the works, will be a useful source in the interpretation of the works.