Cerrahi yoğun bakım ünitesinde hastaların algıladıkları çevresel stresörler ve hemşirelik bakımından memnuniyet düzeyleri
Perception of environmental stressors by patients in the surgical intensive care unit and satisfaction levels of patients from nursing care
- Tez No: 621385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA ÖZŞAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, Hasta memnuniyeti, Çevresel stresör, İntensive Care Unit, Patient Satisfaction, Environmental Stressor
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde Hastaların Algıladıkları Çevresel Stresörler ve Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Düzeyleri Amaç: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışma, cerrahi yoğun bakım ünitesinde hastaların algıladıkları çevresel stresörler ve hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Araştırma Ocak 2019-Haziran 2019 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde (Genel Cerrahi ve Kalp Damar Cerrahisi) yatan 120 hasta ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında; sosyodemografik verileri içeren“Tanıtıcı Bilgiler Soru Formu”,“Yoğun Bakım Ünitesinde Çevresel Stresörler Ölçeği”,“Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği”kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 programı kullanıldı. Anlamlılık düzeyi 0,05 kabul edildi. Bulgular: Araştırmamızın verilerine göre Yoğun Bakım Ünitesinde Çevresel Stresörler Ölçeği (YBÜÇSÖ) puan ortalaması 76.30±11.18 olarak bulundu. Cerrahi yoğun bakım ünitesinde hastaların algıladıkları en önemli stresörler sırasıyla; ağrı (2.94±0.99), su içememek (2.79±1.32) ve uyuyamamak (2.75±1.18); en düşük stresörler; sık sık tansiyon (kan basıncı) ölçülmesi (1.01±0.18), tanıdık olmayan doktorlar tarafından bakılmak (1.03±0.22) ve doktor ve hemşireler tarafından sık aralıklarla fiziksel muayene yapılması (1.05±0.31) olarak saptandı. Hemşirelik Bakımı ile İlgili Yaşananlar Ölçeği (HBYÖ) puan ortalaması 81.05±9.03 bulundu. En yüksek (6.82±0.40) memnuniyet oranının“Hemşireler benim bakımımla ilgili her şeyi bir sonraki vardiyadakilere anlatıyorlardı”, buna karşın en düşük (2.80±1.29) memnuniyet oranının“Hemşireler geceleri ışıkları çok geç saatlerde kapatıyorlardı”maddesi olduğu belirlendi. YBÜÇSÖ toplam puanları ile HBYÖ toplam puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında istatiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve orta şiddetli bir ilişki bulundu. Sonuç: Araştırma sonucunda, hastaların yoğun bakımda algıladıkları çevresel stresör düzeylerinin ortalamanın altında olduğu, Hemşirelik Bakımı ile İlgili Yaşananlar Ölçeği toplam puanlarına göre memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu bulundu. YBÜÇSÖ toplam puanları ile HBYÖ toplam puanları arasında istatiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve orta şiddetli bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Perception of Environmental Stressors by Patients in the Surgical Intensive Care Unit and Satisfaction Levels of Patients From Nursing Care Purpose: This study, which was a descriptive and cross-sectional type, was carried out to determine environmental stressors perceived by patients in the surgical intensive care unit and satisfaction levels of patients from nursing care. Methods: The study was conducted between January 2019 and june 2019 with 120 patients who were hospitalized in T. C. Ministry of Health Kütahya University of Health Sciences Evliya Çelebi Education and Research Hospital surgical intensive care unit. In the collection of data; Sociodemographic data including“Patient Information Form”,“Intensive Care Unit Environmental Stressör Scale”,“Newcastle Satisfaction with Nursing Scales”were used. SPSS 22.0 program was used to evaluate the data. The level of significance was acceptedas 0,05. Results: According to the data of our study, the mean Intensive Care Unit Environmental Stressor Scale (ICUESS) score was 76.30±11.18. As a result of the study, the most important stressors perceived by the patients in surgical intensive care unit were; being in pain (2.94±0.99), being thirsty (2.79±1.32), sleeplessness (2.75±1.18); lowest stressors; having your blood pressure taken often (1.01±0.18), being cared for by unfamiliar doctors (1.03±0.22) and frequent physical exams by doctors and nurses (1.05±0.31). It was found that the mean of total point of patients which gained from Experiences with of Nursing Scale was 81.05±9.03. It was determined that highest satisfaction (6.82±0.40) was from“the nurses told everything about my care the next shift”and the lowest satisfaction (2.80±1.29) was from“Nurses were turning off the lights too late at night”. A statistically significant negative correlation was found between ICUESS and Experiences with of Nursing Scale. Conclusion: Findings of the study, the mean score of the Intensive Care Unit Environmental Stressor Scale of the patients were found to be moderate and the mean score of the Newcastle Satisfaction with Nursing Scales were good. There was a statistically significant, negative and moderate correlation between the total scores of ICU and the total scores of HBYÖ.