Acil serviste kardiyak arrest olan hastaların otomatik CPR ile manuel CPR arasındaki ETCO2 değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of ETCO2 values between automatic CPR and manual CPR in patients with cardiac arrest in the emergency department
- Tez No: 621384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Otomatik KPR, End Tidal CO2, Kardiyopulmoner Resüsistasyon, cardiopulmonary resuscitation, automatic CPR, end-tidal CO2
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Son 200 yılda zamanla gelişen kardiyopulmoner resüsitsayon,(KPR) günümüzde otomatik yöntemler kullanılarak, çeşitli ekipmanların yardımıyla modern şeklini almıştır. Kardiyopulmoner resüsitasyon sonrasında nörolojik sekel oranının azaltılması, sağ kalım oranın arttırılması amacıyla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Farklı durumlara yönelik, farklı çözümler ile uygulanan kardiyopulmoner resüsitasyon; Alanda, hasta nakli sırasında ve hastanede sürekli olarak devam eden göğüs basısı ve solunum desteği sayesinde hastanın fizyolojik durumunun taklidini esas alır. Etkili bir KPR için yeterli göğüs basısı, yeterli havalandırma ve yaşam için gerekli diğer desteklerin verilmesi önemlidir. Biz çalışmamızda; Göğüs basısı için geliştirilen otomatik KPR cihazı ile manuel KPR esnasında akciğer- kalp kanlanmasının ve bunun sonucu olarak ventilasyon - perfüzyonun bir göstergesi olan end tidal korbondioksit (ETCO2) seviyesinin iki farklı yöntemden hangisinde daha ideal aralıkta kaldığını tespit etmektir. Metod: Bu çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurul onayı alındıktan sonra Nisan 2018 ile Eylül 2019 Tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde tedavisi devam ederken, kardiyak arrest durumu gerçekleşen hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Acil serviste gerçekleşen kardiyak arrest vakalarından 90 tanesini değerlendirildi. Değerlendirmeye aldığımız hastaların tümü acil servis takibimiz esnasında arrest olan hastalardan seçildi. Tüm vakalarımıza kıdemli acil tıp doktorları tarafından KPR uygulandı. KPR esnasında tüm vakalarımıza 3 dakika aralarla 1 gram adrenalin intravenoz puşe olarak uyguladı. Travma, boğulma sonucu arrest olan ve 18 yaş altı arrest olan hastaları dışlandı. Hastaların KPR süresince periyodik olarak 0-5-10-15-20-25-ve 30. Dakikalarda ölçülen saturasyon ve ETCO2, sayısal değerlerini kaydedildi. Bu hastaların arrest anında alınan kan gazları ve diğer çeşitli biyokimyasal parametreleri için kan alındı ve KPR sonrasındaki durumlarını karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil ettiğimiz 90 hastanın, 76 tanesi exitus ile sonuçlandı. KPR'a yanıt vermeyen hasta sayısı 58 (%64) iken KPR esnasında spontan dolaşımı geri dönen hasta sayısı 32 (%36) oldu. Spontan dolaşımı geri dönen hastaların 10'u (%31) manuel KPR yapılan hastalar oluştururken, 22'sini (%69) ise otomatik cihazla KPR yapılan hastalar oluşturmuştur. İlk 48 saat içinde exitus olan hasta sayısı 69'dur. 7 (%7,7) hasta sekelsiz, 7 (%7,7) hasta ise sekelli olarak taburcu olmuştur. Manuel yöntem ile yapılan KPR'da yoğun bakıma nakledilen hasta sayısı 10 (%22,7) iken, otomatik pistonlu KPR cihazı ile yapılan uygulamada yoğun bakıma nakledilen hasta sayısı 22 (%46,3)'dir. Otomatik KPR makinesi ile yapılan uygulama, manuel yöntem ile karşılaştırıldığında, 10., 15. ve 20. dakikalarda ETCO2 oranları ve saturasyon miktarları anlamlı olarak daha üstün bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonucuna göre, otomatik KPR makinesi ile yapılan kardiyopulmoner resüsitasyon uygulaması, manuel yönteme göre daha yüksek ETCO2 ve daha yüksek yüzde oksijen satürasyonu (% SO2) oranı sağladığını görüldü. Bu verinin istatistiksel olarak anlamlılığı, otomatik pistonlu KPR cihazının ayarlanabilir bası ve derinlik avantajının olması, süreklilik sağlaması gibi özelliklerinin olmasına, manuel uygulamada ise personel yorgunluğu ve sayısal standardizasyonun tam sağlanamaması ile ilişkili olabileceğini değerlendirildi. Bu çalışmaya göre otomatik KPR yönteminin daha etkili bir uygulama olduğunu bize göstermektedir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Cardiopulmonary resuscitation which has been developing in the last 200 years, has taken its modern form with the addition of various types of equipment. Several guidelines have been improved to reduce neurological sequelae and to improve survival after cardiopulmonary resuscitation. Cardiopulmonary resuscitation is based on imitation of the patient's physiological status through continuous chest compression and respiratory support in the field, during patient transport and in the hospital. It should have been performed in different conditions with various solutions. It is important to provide adequate chest compression, adequate ventilation and other necessary supports for life for an effective CPR. In our study; with the automatic CPR device developed for chest compressions, it is to determine in which of two different methods the level of end tidal carbon dioxide (ETCO2), which is an indicator of lung-heart blood supply and consequently ventilation - perfusion, remains within the ideal range during manual CPR. METHODS: This study was carried out between April 2018 and September 2019, after receiving the approval of the Ethics Committee of the Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital. We evaluated 90 cases of cardiac arrest occurring in the emergency department. All of the patients we evaluated were selected from patients with arrest during our emergency follow-up. CPR was applied to all our cases by senior emergency medical doctors. During CPR, we applied 1 gram of adrenaline intravenously in all our cases at 3-minute intervals. We excluded patients with arrest as a result of trauma, asphyxiation and those under 18 years of age. We recorded the numerical values of the saturation and ETCO2 measured periodically at 0-5-10-15-20-25- and 30th minutes of the patients during the CPR. We collected blood for blood gases and various other biochemical values of these patients at the time of arrest and compared their condition after CPR. RESULTS: As a result; 76 of the patients resulted in exitus and the number of patients who died in the first 48 hours was 69. Fourteen patients were discharged without sequelae. The rate of patients who were transferred to the intensive care unit was 22,7% in CPR performed by manual method whereas, this rate was 46,3% in automatic CPR. When the automatic CPR machine and the manual method were compared, the levels of EtCO2 and saturation increased significantly at 10, 15 and 20 minutes in automatic CPR. CONCLUSIONS: According to the results of our study, we found that cardiopulmonary resuscitation with automatic CPR machine provides higher ETCO2 and higher% oxygen saturation (SO2%) than manual method. We have evaluated that this data may be related to the statistical significance of the automatic piston CPR device with adjustable compression and depth advantage, providing continuity, and in manual application, personnel fatigue and incomplete numerical standardization. According to this study, it shows us that the automatic CPR method is a more effective application.