Mudanya Selda Seven Mutlu evi (1146 ada 11 parsel) koruma projesi
Mudanya Selda Seven Mutlu house (1146 block 11 parcel) restoration project
- Tez No: 621582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÖPRÜLÜ BAĞBANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Ev, Girit Mahallesi, Mütareke Mahallesi, Mudanya, Restorasyon 2020, ix + 322 sayfa, Girit District, Mütareke District, Mudanya, Restoration, Tradational House 2020, ix + 322 pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu tez çalışmasında Bursa İli, Mudanya İlçesi, Mütareke Mahallesi 1146 (Eski-85) ada, 11 (Eski-1) parselde yer alan, dört katlı ve orta sofalı plan şeklinde inşa edilmiş Rum evlerinden Seven Ailesi Evi çalışılmıştır. Bölgede bulunan ahşap konutlar, meydana gelen yıkıcı etkisi yüksek yangınlardan sonra 1800'lü yılların sonlarında yeniden yapılmıştır. Teze konu olan yapıda korunması gerekli özgün özelliklerin belirlenmesi, korunması ve yeniden işlevlendirilmesine yönelik yapılan çalışmaların evrensel koruma ilkeleri çerçevesinde ele alınması amaçlanmıştır. Yöntem olarak tarihsel ve kültürel bir değere sahip olan çalışılan yapının, mevcut durumu analitik olarak incelenerek belgelenmiş, yapıda oluşan hasarlar belirlenmiş, benzer dönem örnekler ve yapıdan gelen izler değerlendirilerek restitüsyon projeleri hazırlanmış ve yapısal değerlendirme, malzeme sorunları müdahale yöntemleri belirlenerek, sahip olduğu değerleri kaybetmeden korunabilmesi için yapının yeni işlevine göre koruma projesi hazırlanmıştır. Mudanya merkezinde, sahilde yer alan yapının mimari özellikleri, kültürel ve ekonomik değeri yapıyı önemli ve değerli kılmaktadır. Rum mimarisinin özelliklerini yansıtan konut, içerdiği hazneli çeşme yapısıyla diğer yapılardan ayrılmakta olup korunarak yeniden işlevlendirilmesi gereken önemli bir kültürel mirasımızdır. Tez kapsamında yapılan çalışmalar sonucu Mudanya'nın önemli kültürel, mimari ve ekonomik değerlerinden olan, yapıldığı dönemin özelliklerini koruyan Seven Ailesi Evi restorasyonu yapıldıktan sonra ilçeye kazandırılacak, mimarlık tarihi ve kültürel değerler açısından önemli bir katkı olacak, kültürel mirasımızın devamlılığı sağlanacak ve diğer yapılara da örnek teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
In this study thesis, The Seven Family House which has a 4-story plan with a large living room, and currently located in Block 1146 (formerly numbered 85), Parcel 11 (formerly numbered 1) in Mütareke District of Mudanya, Bursa, examined in detail — After a highly destructive major conflagration occurred in this region, present wooden houses were rebuilt in the late 1800s. To conduct studies concerning the determination, protection and re-functioning of the original features that need to be preserved within the framework of universal protection principles in the building subject to the thesis has been intended. As to the methodology, the current condition of The Seven Family House, which has a historical, cultural value, has been documented by assessing analytically, deteriorations, damages, and deformations over time have been determined, restitution projects have been prepared by evaluating comparable samples and traces from the relevant period. Subsequently, via following structural surveillance and material problems intervention methods, to be protected without losing its values, the restoration project has been prepared according to the new function of the building. The architectural characteristics, the cultural and economic value of the building located in the centre of Mudanya makes it meaningful and estimable. Reflecting the features of the Greek architecture, the residence differs from other structures with the distinctive fountain with its reservoir and is an essential cultural heritage that must be preserved and re-functionalized. As a conclusion of handled studies, after the restoration of the Seven Family House which is one of the essential cultural, architectural and economic values of Mudanya, and preserves the characteristics of the period built, will be regained and also will enrich Mudanya. Consequently, The Seven Family House will be an important contribution in terms of architectural history and cultural values, the continuity of our cultural heritage will be herewith provided and will set an example for other buildings.