Diatom toprağının insektisidal, akarisidal ve sinerjistik etkinliği
Insecticidal, acaricidal and synergistic activity of di̇atomeceous earth
- Tez No: 621641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Callosobruchus maculatus, Tetranychus urticae, Cypermethrin, Spiromesifen, Diatom toprağı, Callosobruchus maculatus, Tetranychus urticae, Cypermethrin, Spiromesifen, Diatomaceous earth
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada diatom toprağının insektisidal, akarisidal ve sinerjistik etkinliği araştırılmıştır. İnsektisidal etkinlik çalışmaları Callosobruchus maculatus (F.), akarisidal etkinlik çalışmaları ise Tetranychus urticae Koch erginleri üzerinde yürütülmüştür. Sinerjistik etki çalışmalarında Spiromesifen ve Cypermethrin aktif maddelerinin diatom toprağı ile karışımları kullanılmıştır. Çalışmalar 28±2˚C sıcaklık ve %60±5 orantılı nem koşullarında (Tetranychus urticae için16 saat aydınlık 8 saat karanlık foto periyotta iklim kabininde diatom toprağının %0, 0.2, 0.4, 0.8 w/v konsantrasyonları T. urticae erginlerine uygulanmıştır. Denemelerde 24, 48, 72 saat sonunda ölü ve canlı bireyler sayılmıştır. 24 saat sonunda ölüm oraları %0.2, 0.4, 0.8 konsantrasyonları için sırasıyla %4, 6, 15 olarak bulunmuştur. En yüksek ölüm oranı 72 saat sonunda %0.8 konsantrasyonunda %71 olarak bulunmuştur. İnsektisidal etki denemelerinde diatom toprağının %0, 0.2, 0.4, 0.8 w/v konsantrasyonları C. maculatus erginlerine uygulanmıştır. Denemelerde 48, 72, 96 saat sonunda ölü ve canlı bireyler sayılmıştır. 48 saat sonunda ölüm oranları %0.2, 0.4, 0.8 konsantrasyonları için sırasıyla %2.5, 5, 15 olarak bulunmuştur. En yüksek ölüm oranı 96 saat sonunda %0.8 konsantrasyonunda %58.75 olarak tespit edilmiştir. Sinerjistik etki denemelerinde Cypermethrin değişik konsantrasyonlarda (%0, 0.000391, 0.001563, 0.003125, 0.00625, 0.007813, 0.0125, 0.025, 0.05, 0.1, 0.2 w/v) C. maculatus erginlerine karşı denenmiştir. Aynı konsantrasyonlarda Cypermethrin ile sabit konsantrasyonda (%0.4 w/v) diatom toprağı karışımlarıda C. maculatus erginlerine karşı uygulanmış ve 48, 72, 96 saat sonra ölü ve canlı bireyler sayılmıştır. 72 saat sonunda LC50 ve LC90 değeri Cypermethrin için sırayla %0.006, 0.065 diatom toprağı+Cypermethrin için sırayla %0.0015, 0.012 olarak kaydedilmiştir. Sinerjistik etki denemelerinde Spiromesifen değişik konsantrasyonlarda (%0, 0.000375, 0.00075, 0.0015, 0.003, 0.006, 0.012, 0.024, 0.048, 0.096, 0.192, 0.384 w/v) T. urticae erginlerine karşı denenmiştir. Aynı konsantrasyonlarda Spiromesifen ile sabit konsantrasyonda (%0.4 w/v) diatom toprağı karışımlarıda T. urticae erginlerine karşı uygulanmış ve 24, 48, 72 saat sonra ölü ve canlı bireyler sayılmıştır. 48 saat sonunda LC50 ve LC90 değeri Spiromesifen için sırayla %0.0009, 0.017 diatom toprağı+Spiromesifen için sırayla %0.0006, 0.012 olarak saptanmıştır. Diatom toprağı ve pestisitlerle karışımlarının her iki zararlı üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Karışımlarda kullanılan kimyasal ilaçların LC50 değerleri düştüğü için kimyasal kullanımında azalma olacaktır. Sonuç olarak diatom toprağı ve karışımları iki zararlı ile mücadelede başarılı bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, insecticidal, acaricidal and synergistic efficacy of diatomaceous earth was investigated. Insecticidal efficacy studies were conducted on Callosobruchus maculatus (F.) and acaricidal efficacy studies were performed on Tetranychus urticae Koch adults. Mixtures of Spiromesifen and Cypermethrin with diatom earth were used in the synergistic effect studies. The studies were carried out in the climate cahamber and at 28 ± 2˚C temperature, 60 ± 5% relative humidity conditions (16 hour light period for T. urticae) in a laboratory conditions. In acaricidal effect experiments, 0, 0.2, 0.4, 0.8% w/v concentrations of diatomaceous earth were applied to T. urticae adults. Dead adults were counted after 24, 48, 72 hours. At the end of 24 hours, the dead rates were found to be 4, 6, 15% for 0.2, 0.4, 0.8% w/v concentrations, respectively. The highest mortality rates was found to be 71% at 0.8% concentration after 72 hours. In insecticidal effect experiments, 0, 0.2, 0.4, 0.8% w/v concentrations of diatomaceous earth were applied to C. maculatus adults. Dead rates were counted after 48, 72, 96 hours. After 48 hours, the dead rates were 2.5, 5, 15% for 0.2, 0.4, 0.8% w/v concentrations, respectively. The highest mortality rate was found to be 58.75% at a concentration of 0.8% after 96 hours. In synergistic effect trials, Cypermethrin was tested against C. maculatus adults at different concentrations (0, 0.000391, 0.001563, 0.003125, 0.00625, 0.007813, 0.0125, 0.025, 0.05, 0.1, 0.2% w/v). The same doses of Cypermethrin with fixed dose (0.4% w/v) of diatomaceous earth mixtures were applied to C. maculatus adults and the dead adults were counted after 48, 72, 96 hour. After 72 hours, the LC50 and LC90 values were found as 0.006%, 0.065% for Cypermethrin and 0.0015, 0.012% respectively for Cypermethrin+diatomaceous earth. In synergistic trials, Spiromesifen was tested against T. urticae adults at different (0, 0.000375, 0.00075, 0.0015, 0.003, 0.006, 0.012, 0.024, 0.048, 0.096, 0.192, 0.384% w/v). The same doses of Spiromesifen with fixed dose (0.4% w/v) of diatomaceous earth mixtures were applied to T. urticae adults and the dead adults were counted after 24, 48, 72 hour. After 48 hours, the LC50 and LC90 values were found as 0.0009%, 0.017% for Spiromesifen and 0.0006%, 0.012% respectively for Spiromesifen+diatomaceous earth. Diatomaceous earth and its mixtures with pesticides were found to be effective on both insect and mite pest. Since the LC50 values of the used pesticides in the mixtures are reduced, there will be a decrease in the pesticides use. As a result, diatomaceous earth and its mixtures can be used successfully in control two pests.