Sıçanlarda sigara ve egzersizin CGRP düzeyine etkileri
Effects of smoking and exercise on CGRP level in rats
- Tez No: 621654
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kalsitonin geni ile ilişkili peptid, Koşu bandı, Sigara dumanı, Wistar tipi sıçan, Calcitonin gene related peptide, Cigarette smoke, Exercise, Treadmill, Wistar type rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kalsitonin geni ile ilişkili peptid (CGRP), 37 amino asitli bir nöropeptittir. CGRP santral ve periferik sinir sisteminin bütününe dağılmış haldedir. CGRP'nin bilinen en önemli etkisi, sistemik ve pulmoner damarlarda vazodilatasyona sebep olmasıdır. CGRP aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesinde, inflamasyonda ve ağrı mekanizmasında rol almaktadır. Aerobik egzersiz CGRP üretimini artırmakta ve bu da kollateral dolaşımı geliştirmektedir. Sigara dumanı trakeal CGRP salınımını aktive etmekte ve CGRP hem trakea hem de bronşiolde vazodilatasyona neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sigara ve egzersizin etkilerinin CGRP ile arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu çalışmada 2-3 aylık 56 adet Wistar cinsi erkek ve dişi sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar; kontrol, sigara, egzersiz, sigara+egzersiz grupları olmak üzere dört farklı gruba ayrıldı. Aynı gruplandırma dişi ve erkek sıçanlar için ayrı ayrı yapıldı ve toplamda sekiz adet grup oluşturuldu. Egzersiz gruplarına 6 hafta boyunca, haftada 5 gün, günde 30 dk, 15 m/dk hızla koşu bandı egzersizi yaptırıldı. Sigara grupları 6 hafta boyunca, haftada 5 gün, günde 30 dk sigara dumanına maruz bırakıldı. Çalışmanın sonunda sıçanlardan kan örnekleri alınarak, serumda CGRP seviyeleri ELISA metodu ile belirlendi. Bu çalışmanın sonucunda; kontrol ve uygulama grupları arasındaki serum CGRP seviyeleri farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Ancak erkek sıçan gruplarının serum CGRP seviyeleri dişi sıçan gruplarının serum CGRP seviyelerinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0,001).
Özet (Çeviri)
Calcitonin gene related peptide (CGRP) is a neuropeptide which has 37 amino acids. CGRP is distributed throughout the central and peripheral nervous system. The most important known effect of CGRP is causes vasodilation in systemic and pulmonary vessels. CGRP is also involved in regulation of blood pressure, inflammation and pain mechanism. Aerobic exercise is increases the CGRP production and that is improves collateral circulation. Cigarette smoke activates tracheal CGRP releasing and CGRP causes vasodilatation in both trachea and bronchial. The aim of this study was to investigate the relationship between effects of smoking and exercise, and CGRP. A total of 56 male and female Wistar type rats were used in this study. Rats; control, smoking, exercise, smoking+exercise groups were divided into four groups. The same grouping was done separately for male and female rats and a total of eight groups were formed. Treadmill exercise were given to execise groups for 6 weeks, 5 days a week, 30 min/day and 15 m/min. The cigarette groups of rats were exposed to cigarette smoke for 6 weeks, 5 days per week, 30 minutes per day. At the end of the study, blood samples were collected and serum CGRP levels were determined by ELISA method. As a result of this study; the difference of serum CGRP levels between control and practice groups was not statistically significant. However, the serum CGRP levels of male rats were significantly higher than the serum CGRP levels of the female rats (p = 0.001).