Sermaye varlıkları fiyatlama modeli: Borsa İstanbul uygulaması
Capital assets pricing model: Borsa Istanbul application
- Tez No: 621705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy, Portföy Yönetimi, Sistematik Risk, Beta, Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli (SVFM), Portfolio, Portfolio Management, Systematic Risk, Beta, Capital Assetment Pricing Model (CAPM)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Risk yatırımcılar için her zaman en önemli konu olmuştur, nedeni getiriyi etkileyen en önemli faktör olmasıdır. Riskin iki çeşidi bulunmaktadır, birincisi sistematik risk diğeri ise sistematik olmayan risktir. Sistematik risk piyasadaki tüm menkul değerlere eş zamanlı etki eden öğelerin sebep olduğu risktir. Sistematik olmayan risk ise şirket veya şirketin bulunduğu sektöre özgü risktir ve iyi bir çeşitlendirmeye azaltılıp yok edilebilir. SVFM'nin konusu çeşitlendirmeye azaltılamayan sistematik risktir. SVFM sistematik riski beta katsayısıyla ilişkilendirip varlıklar getirilerini pazar portföyü MKPD ile açıklamaya çalışmaktadır. Finans literatürün de varlık fiyatlarını belirlemeye yönelik bulunan iki temel model bulunmaktadır. Bunlar Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli ve Arbitraj Fiyatlama Teorisidir. Bu çalışmada SVFM'nin standart formu kullanılarak Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli'nin BİST' te geçerli olup olmadığı test edilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde 2011-2015 yılları arasında Bist'te işlem gören 30 adet hisse senedinin 60 aylık getirileri ile SVFM'nin standart formuna göre test edilmiştir. Çalışma sonucunda SVFM'nin standart formunun 2011-2015 tarih aralığında geçerli BİST'te geçerli olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Risk has always been the most important issue for investors, and the reason is that it is the most important factor affecting return. There are two types of risk, the first is systematic risk and the other is non-systematic risk. Systematic risk is the risk caused by the items that affect all securities in the market simultaneously. Non-systematic risk is specific to the company or the sector in which the company is located and can be reduced or eliminated to a good diversification. The issue of CAPM is the systematic risk that can not be reduced to diversification. CAPM works to explain the systematic risk associated with the beta coefficient and explain the return on assets. The financial literature also has two basic models for determining asset prices. These are Capital Asset Pricing Model and Arbitrage Pricing Theory. This study examines whether the Capital Asset Pricing Model is valid in Bist by using the standard form of CAPM. In the application part of the study, it was tested according to the standard form of SVFM with 60-month returns of 30 stocks traded in Bist between 2011-2015. As a result of the study, it can be said that the standart form of CAPM is not in current BIST between 2011-2015.