Offshore finansal merkezler ve vergilendirme: Sorunlar ve çözüm önerileri
Offshore financial centers and taxation: Problems and solution proposals
- Tez No: 621709
- Danışmanlar: Prof. Dr. SEYFETTİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Maliye, İşletme, Banking, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Offshore Finans Merkezi, Kıyı Bankacılığı, Vergi Cennetleri, Vergilendirme Sorunları, Uluslararası İşbirliği, Offshore Finance Center, Offshore Banking, Tax Paradise, Taxation Issues, International Cooperation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mali ve ekstra mali amaçları gerçekleştirmek üzere devletin birincil gelir kaynağı olan vergilerin, zamansal ve bölgesel olarak özellikleri değişse bile, bir maliye politikası aracı olarak önemi her geçen gün artmaktadır. Çünkü değişen dünya düzeni, artan nüfus, çeşitlenen mal ve hizmet ağı, ülkeleri yeni gelir kaynakları bulmaya dolayısıyla da yeni vergilendirme konularına ya da var olan vergilerin etkinliğini sağlamaya yönelik önlemler almaya itmiştir. Özellikle küreselleşmeyle birlikte artan sermaye hareketlerinin doğurduğu mali boşluklar, bugün ülkelerin yeni vergilendirme sorunlarını oluşturmaktadır. Offshore finans merkezleri de bu mali boşluklardan yalnızca bir tanesidir. Offshore finans merkezleri aracılığıyla sermaye, vergisiz ya da çok küçük bir vergilendirme oranıyla vergi mükellefinin cebine girmektedir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan belgeler, bu merkezlerin ülke ekonomilerine verdiği zararı gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla offshore finans merkezlerinin tanımlanması ve buradaki işlemlerin vergilendirilmesi gündeme gelmiştir. Çalışmada offshore finans merkezleri üzerinde durulmuş ve bu merkezlerin neden olduğu vergilendirme sorunları ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca bu vergilendirilme sorunlarına yönelik geliştirilen çözüm yolları incelenmiş ve konuyla ilgili olarak bazı tespitlere ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As an fiscal policy's instrument the importance of taxes that is the primary source of income to perform fiscal and extra fiscal objectives, are increasing day by day even if the characteristics of time and territory change. Because of the changing world order, increasing population, diversified goods and services network, countries dragged to find new sources of income and therefore to take measures for new taxation issues or for ensuring the effectiveness of existing taxes. In particular, the financial obligations of capital movements, along with globalization, constitute the new taxation problems of the countries today. Off shore financial centers are only one of these financial gaps. By means of offshore financial centers, the capital can enters the taxpayers' pocket with no tax or with a very small tax rate. Especially the documents which has come up in recent years, shows how offshore financial centers effects on countries' economies. Therefore the defining off shore financial centers and taxation of these centers became important. In this study, it was focused on off shore financial centers and it was took in hand detailed taxation problems caused by these centers. In addition, solutions for these taxation problems have been examined and some relevant findings and recommendations have been included.