Küreselleşme sürecinde Türkiye'de siyasal değişmenin yerel temelleri: Diyarbakır'da kentleşme ve siyasal değişme ilişkisi örneği
Local bases of political change in Turkey during the globalization process: The case of relationship between urbanization and political change in Diyarbakir
- Tez No: 621752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Diyarbakır, Kentleşme, Kürt Siyaseti, Siyasal Değişme, Globalization, Diyarbakır, Urbanization, Political Change, Kurdish Political Movement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Küreselleşme sürecinin ürettiği küresel, ulusal, bölgesel ve yerel ölçekli etkiler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de, sosyo-ekonomik ve dolayısıyla politik değişme süreçlerini doğrudan belirlemekte ve şekillendirmektedir. Bu kapsamda, göç ve kentleşme gibi sosyolojik ve uluslararası ticaret, yerel kapitalistleşme gibi ekonomik değişme etkenleri, yerel toplumsal yapıların, dolayısıyla yerel ve bölgesel siyasal hayatın yeniden yapılanmasında belirleyici rol oynamaktadır. Nitekim özellikle son otuz yıl boyunca gerçekleşen seçimlerin sonuçları kapsamında elde edilen verilerin açıkça gösterdiği üzere toplumsal tabanı çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yerleşik Kürt kökenli nüfustan oluşan Türkiyeli Kürt siyasal hareketi, ideolojik alanda liberalleşme, politik alanda demokratikleşme ve çoğulculaşma, stratejik alanda sivilleşme ve siyasallaşma gibi köktenci değişimler göstermektedir. Bu Tez, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sosyo-ekonomik ve kentsel dönüşümlerle Türkiyeli Kürt siyasetinin ikibinli yıllarda gözlenen siyasal değişim süreçleri arasındaki olası ilişkileri, Diyarbakır örneğinde incelemek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The global, national, regional and local scale effects that produced by the globalization process, directly determines and shapes socio-economic and therefore political changes in Turkey as well as all over the world. In this context, sociological factors such as migration and urbanization and economic change factors such as international trade and local capitalization play a decisive role in the restructuring of local social structures and thus, local and regional political life. As a matter of fact, the Kurdish political movement inm Turkey, the data obtained from the results of the elections in the last thirty years clearly shows that whose social base is mostly composed of the Kurdish origin population in the Southeastern Anatolia Region, shows fundamental changes such as liberalization in the ideological, democratization and pluralization in the political, civilization and politicization in the strategic spheres. This Thesis is prepared by the aim of to analyse the probable relationships between the socio-economic and urban transformations in the Southeastern Anatolia Region and political change processes of the Kurdish politics in Turkey that observed during the twentieth years, in the case of Diyarbakir.