KOBİlerde liderlik ve girişimciliğin işletme performansına etkisi - Marmara Geri Dönüşümcüler Sanayi Bölgesi uygulaması
The impact of leadership and entrepreneurship in small business performance - Implementation of Marmara Recycling Industrial Region
- Tez No: 621753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İÇLEM ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Girişimcilik, Liderlik, İşletme Performansı, SME, Entrepreneurship, Leadership, Business Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Küçük ve Orta Boy İşletmeler şeklinde tarif edilen KOBİ'lerde Liderlik ve Girişimcilik unsurlarının İşletme Performansına etkisi oldukça yüksektir. KOBİ'ler Türk sanayisinde reel sektörün en önemli unsurlarındandır. KOBİ'ler, üretim, yatırım ve işşizlik sorununa katkıları bakımından, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir yere sahiptirler. Ülkelerin ekonomilerine göre değişiklik gösteren KOBİ tanımı hukuki değil, iktisadi bir anlam taşımaktadır. Genellikle bir çok tanımdaki ana ölçüt firmalarda istihdam edilen personel sayısı ve yıl sonu ciro değeri olmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, tüm değişik yönleriyle Liderlik ve Girişimcilik öğelerinin KOBİ'lerin İşletme Performansı üzerine etkisini araştırmaya yönelik olacaktır. Çalışmada birinci kısımda, KOBİ'lerin Türk ekonomideki konumu, önemi ve dönüşüm evreleri araştırılmıştır. Sonrasında, Liderlik ve Girişimcilik tanımları, önemi ve İşletme Performansları üzerindeki olası etki ve yansımaları irdelenmiştir. Kocaeli ili Gebze İlçesi, Marmara Geri Dönüşümcüler Kooperatifi özelinde gerçekleştirilen bir saha çalışmasıyla, KOBİ yöneticilerine ait Liderlik ve Girişimcilik eğilimlerinin, İşletme Performansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze mülakat tekniği kullanılmıştır. Mülakat bulguları ışığında, işletmelerin çoğunun aile şirketi olduğu, yetki devri konusunda problemleri olduğu, çalışanların eğitimine önem verilmediği ve kaynak sağlamada sorunları olduğu, ar-ge'ye yeterince önem verilmediği ve kurumsallaşmanın tam olarak sağlanamadığı, finansman sorununun firmalar için halen en büyük sorun olduğu anlaşılmış, çözüme yönelik olarak bilimsel temelde tartışılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Impact of Leadership and Entrepreneurship on Business Performance has a significant impact on SMEs known as Small and Medium Sized Enterprises. SMEs are the components of the real sector. SMEs have an important place in Turkey as well as in other countries in terms of their contribution to the problem of production, investment and unemployment. The definition of SME, which varies according to the economies of the countries, is not legal but has an economic meaning. Generally, the main criteria in many definitions are the number of employees employed in firms and the value of year-end turnover. The aim of this thesis is to explore the impact of Leadership and Entrepreneurship on SME Performance in many aspects. In the first part of the study, the place, importance and development of SMEs in the Turkish economy are examined. Then, the definition, importance and effect of Leadership and Entrepreneurship on Business Performance are explained. The effect of Leadership and Entrepreneurship tendencies of SME executives on Business Performance was investigated with a field study conducted in the Marmara Recyclers Cooperative in Gebze District of Kocaeli. Face-to-face interview technique was used in the research. In the light of the interview findings, it was understood that most of the enterprises were family companies, they had problems in the devolution of authority, they did not attach importance to the training of employees, that R & D was not given sufficient importance and institutionalization could not be fully provided and that the financial problem was still the biggest problem for the companies. In order to solve this problem, scientific solution was discussed and suggestions were developed.