İzmir'de bir Vali Kazım Dirik Paşa
A Governor in the İzmi̇r Di̇ri̇k Pasha
- Tez No: 621754
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: İzmir, Kazım Dirik, Şaşal Suyu, Gazi Heykeli, İzmir, Kazım Dirik, Şaşal Water, Gazi Statue
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türk Tarihine damga vuran savaşların en önemlilerinden olan Kurtuluş Savaşı'nda görev alan Kazım Dirik, Bandırma Vapuruyla çıkmış olduğu vatan yolculuğunda Mustafa Kemal Paşa'nın her zaman yanında yer almış. Milli Mücadelenin başladığı andan bitimine kadar tüm özverisiyle çalışmıştır. Gerek Milli Mücadelede, gerekse Cumhuriyetin ilanından sonra önemli görevler üstlenmiştir. Bu görevlerin en önemlilerinden olan İzmir Valiliği döneminde yıldızı parlamış ve İzmir onu Vali Paşa olarak anmıştır Şehre sayısız eserler kazandırmıştır. Modern ve genç Cumhuriyetin yenilikçi Valisi Kazım Dirik, çalışmalarından ve azminden dolayı“Dirik”soyadını almıştır. Bugün hala İzmir'de birçok cadde, sokak, okul ve parktta ismi yaşatılmaktadır. Böylesine halkın sevgisini kazanan Vali Kazım Dirik, halk ile arasındaki ilişkiyi daima en üst seviyede tutmuştur. Kazım Dirik'in İzmir Valiliğini konu alan bu eserde, onun İzmir ile ilgili çalışmalarına geniş yer verilmiştir. Yapılan çalışmalardan halkın memnuniyetinin en üst seviyede olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kazım Dirik, who took part in the War of Independence, one of the most important battles in Turkish history, has always been with Mustafa Kemal Pasha on his journey to his homeland with the Bandırma Ferry. From the beginning of the National Struggle to the end has worked with all devotion. He undertook important tasks both in the National Struggle and after the declaration of the Republic. One of the most important of these duties during the governorship of Izmir, the star shone and Izmir has known him as the Governor Pasha has brought countless works to the city. Kazım Dirik, the innovative Governor of the modern and young Republic, received the surname "Dirik dolayı for his work and determination. Today, its name is still alive in many streets, streets, schools and parks in İzmir. Governor Kazım Dirik, who won the love of such people, has always kept the relationship with the people at the highest level. Kazim Dirik's work on the governorship of Izmir in this work, his work on Izmir has been given a wide range. It is concluded from the studies that the satisfaction of the people is at the highest level.