Başarısız bel cerrahisi hastalarında sakroiliak disfonksiyon sıklığı ve bunu etkileyen demografik ve cerrahi faktörler
Sacroiliac dysfunction frequency and demographic and surgical factors affecting this in patients with failed back surgery
  1. Tez No: 621785
  2. Yazar: HATUN DENİZ AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GELER KÜLCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Başarısız bel cerrahisi sendromu, sakroiliak eklem, sakroiliak eklem disfonksiyonu, Failed Back Surgery Syndrome, sacroiliac joint, sacroiliac joint dysfunction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Başarısız bel cerrahisi sendromu (BBCS) hastalarında, sakroiliak disfonksiyonunun (SIED) sıklığı ve SIED'lu hastalar ile SIED'suz hastaların demografik özelliklerinin ve cerrahi ile ilgili faktörlerinin farkını göstermekti. GEREÇ VE YÖNTEM: Kesitsel olarak tasarlanan çalışmamıza 18- 75 yaş arası 50 başarısız bel cerrahisi hastası dahil edildi. Yapılan özel SIE testlerinden en az üçünün ve tanısal enjeksiyon testinin pozitif olduğu hastalara SIED tanısı kondu. BBCS'lu hastalarda SIED sıklığı belirlendi. SIED'lu hastalarla SIED'suz hastaların demografik, klinik bulgu ve cerrahi ile ilgili faktörleri karşılaştırıldı. BULGULAR: BBCS'lu hastalarda SIED sıklığını %30 olarak bulduk. SIED'lu hastalarla SIED'suz hastalar arasında demografik, klinik bulgular ve cerrahi ile ilgili faktörler açısından anlamlı bir fark görmedik. (p>0.05). SONUÇ: BBCS kişiyi sosyal ve psikolojik yönden etkileyen çok önemli bir sakatlık sebebidir. Tedavi yönetiminin bu sebeple doğru yapılması son derece önemlidir. Hastalar her yönüyle değerlendirilmeli, mevcut klinik bulgular ve ağrı sadece operasyonla ilgili faktörlere bağlanmamalıdır. Kalça muayenesi ve SIED de yönelik muayene ve testler ayrıntılı olarak yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM: We aimed to investigate the frequency of“Sacroiliac Joint Dysfunction (SIJD)”in patients who have undergone“Failed back Surgery sydrome (FBSS)”and surgical factors and the demographical data of the patients with or without SIJD MATERİAL AND METHODS: In our cross-sectional study, 50 patients between the ages of 18-75 who have undergone to FBSS were included. Patients with the positive results in at least three of the specific SIJD tests and the positive result in diagnostic injection test were diagnosed as SIJD. The frequency of SIJD was determined in patients with FBSS. The demographical data, clinical features and surgical factors were compared in groups with or without SIJD. RESULTS: We found the frequency of SIJD is %30 in patients with FBSS. There were no difference was found in demographic data and the characteristics of the patient groups (p>0.05). CONCLUSIONS: FBSS is a very important cause of disability that negatively affects the patient socially and psychologically. Therefore it is very important to manage the treatment correctly. Patients should be evaluated in all respects and the pain shouldn't be attributed only to surgical factors. Hip examination and the existance of SIJD should be evaluated all the times.