Ultrasonografi eşliğinde yapılan kaudal epidural steroid enjeksiyonunun kronik bel ağrısı tedavisinde etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effectiveness of ultrasonography-guided caudal epidural steroid injection in the treatment of chronic low back pain
  1. Tez No: 818895
  2. Yazar: ORÇUN CEM ÖNGÖRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARKUCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: kronik bel ağrısı, kaudal epidural steroid enjeksiyonu, prediktif faktörler, ultrasonografi, Chronic low back pain, caudal epidural steroid injection, ultrasonography, predictive factors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Ultrasonografi eşliğinde yapılan kaudal epidural steroid enjeksiyonunun kronik bel ağrısı tedavisinde etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi Amaç: Ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılan kaudal epidural steroid enjeksiyonunun (KESE), kronik bel ağrısı (KBA) hastalarında ağrı ve fonksiyonel durum üzerine etkilerini, güvenliğini ve etkinliğin olası prediktif faktörlerini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı kliniğinde 01.01.2019-01.01.2020 tarihleri arasında 3 aydan uzun süreli BA ve radiküler ağrı (RA) şikayetiyle USG eşliğinde KESE yapılmış 69 hastanın dosyalarındaki verilerden enjeksiyon öncesi, enjeksiyondan 3 hafta ve 6 hafta sonra Vizüel Analog Skalası (VAS), Oswestry Disabilite İndeksi (ODİ), Düz Bacak Kaldırma (DBK) testi, nörolojik muayene verileri, lomber eklem hareket açıklıkları (EHA) gonyometrik ölçümleri kaydedildi. Tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde, ana sonuç ölçümleri olarak enjeksiyon öncesine göre, enjeksiyon sonrası 3. ve 6. hafta kontrollerdeki VAS ve ODİ değişimleri, ikincil sonuç ölçümleri olarak DBK testi değerleri, lomber EHA ölçüm değerleri, kas kuvveti ve derin tendon refleksi (DTR) değişimleri kullanıldı. Enjeksiyon sonrası görülen yan etkiler değerlendirildi. Etkinliğin olası prediktörü olarak 16 faktör alt grup karşılaştırmalarıyla VAS, ODİ, DBK değişimlerine göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 69 hastada, 3. hafta ve 6. hafta VAS, ODİ, DBK, lomber EHA ölçüm değerlerinin tümündeki değişimlerin enjeksiyon öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Lomber disk hernisi (LDH) grubunda başarısız bel cerrahisi sendromu (BBCS) grubuna göre 3. hafta ve 6. hafta kontrollerdeki ODİ, DBK değişimleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: Sonuç olarak USG eşliğinde yapılan KESE' nin KBA tedavisinde güvenli, etkili olduğu ve bu etkinin 6 haftaya kadar sürdüğü görülmüştür. Ayrıca nörolojik defisiti olmayan, semptom süresi daha kısa, DBK testi düşük derecelerde pozitif, patoloji seviyesi L4/L5 ve L5/S1 olan hastalarda daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Retrospective Evaluation of the Effectiveness of Ultrasonography-Guided Caudal Epidural Steroid Injection in the Treatment of Chronic Low Back Pain Objective: We aimed to retrospectively evaluate the effects, safety, and potential predictive factors of the caudal epidural steroid injection (CESI) performed under ultrasonography (USG) guidance on pain, functional status, and safety in patients with chronic low back pain (LBP). Materials and Methods: We conducted a retrospective analysis of 69 patients who underwent caudal epidural steroid injection (CESI) under USG guidance for complaints of chronic LBP and radicular pain lasting more than 3 months at the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Farabi Hospital, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, between January 1, 2019, and January 1, 2020. Data were collected from files of patients including Visual Analog Scale (VAS), Oswestry Disability Index (ODI), Straight Leg Raise (SLR) test, neurological examination findings, lumbar range of motion (ROM) goniometric measurements, taken before injection, at 3rd week, and at 6th week after injection. To assess treatment efficacy, primary outcome measures included changes in VAS and ODI scores from baseline to the 3rd week and 6th week post-injection follow-up visits. Secondary outcome measures included SLR test values, lumbar joint ROM measurements, muscle strength, and deep tendon reflex (DTR) changes. Post-injection adverse events were evaluated. As the potential predictor of effectiveness was assessed using subgroup comparisons of 16 factors based on changes in VAS, ODI, and SLR. Results: In the study involving 69 patients, statistically significant changes were observed in all values of VAS, ODI, SLR, and lumbar ROM measurements at the 3rd week and 6th -week follow-up compared to before injection (p0.05). In the lumbar disc herniation (LDH) group, statistically better responses were observed at the 3-week and 6-week follow-up in terms of ODI and SLR changes compared to the failed back surgery syndrome (FBSS) group (p0.05). Conclusion: In conclusion, we observed that USG-guided CESI is safe and effective for the treatment of chronic low back pain, and this effectiveness persists up to 6 weeks. Furthermore, it was found to be more effective in patients without neurological deficits, with shorter symptom durations, lower positive Straight Leg Raise (SLR) test degrees, and pathology at the L4/L5 and L5/S1 levels.