Düşük over rezervli hasta grubunda AMH serum düzeyi normogramının çıkarılması ve IVF sonucu klinik gebelik ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Determination of AMH serum level normogram and evaluation of its relationship with ivf result and clinical pregnancy in low ovarian reserve patient
  1. Tez No: 621805
  2. Yazar: GÖRKEM ARICA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERDA VERİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, AMH, gebelik oranı, Antral folikül sayısı, düşük over rezervi, IVF, AMH, clinical pregnancy rates, AFC, diminished ovarian reserve
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada düşük over rezervli olgularda AMH normogramı belirleme ve serum AMH, FSH, E2 ve AFC'nin in vitro fertilizasyon uygulaması sonrası klinik gebelik oranları ile ilişkisini belirlemek amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma kapsamında Ocak 2010 - Ağustos 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Merkezine çocuk istemi ile başvuran ve Bologna Kriterleri'ne göre düşük over rezervi tanısı alan hastalara retrospektif olarak sistem ve dosya üzerinden ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında yine çocuk istemiyle başvuran ve IVF tedavisi alan 208 hasta kontrol grubu olarak alınmıştır. Araştırmada AMH, FSH, E2, AFC ve yaş parametrelerinin IVF sonucu klinik gebelik oranları ile ilişkisi incelenmiş ve düşük over rezervli hastalar için normogram çıkarılmıştır. Çalışmada istatistiksel olarak p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada çalışma grubuna alınan hastaların %10'unda(n=48) ovaryan stimülasyon sonucu 18 mm üzeri folikül elde edilememiş,%13,5'inde(n=65) OPU sonucu oosit elde edilememiş ve %5,2'sinde(n=25) fertilizasyon aşamasındaki başarısızlık nedeniyle embriyo transferi gerçekleştirlememiştir. Hastaların %71,2'sinde(n=342) ise embriyo transferi gerçekleştirilmiştir. Hastaların %17,3'ünde(n=83) klinik gebelik meydana gelirken %82,7'sinde(n=397) gebelik elde edilememiştir. Çalışma grubu ve kontrol grubundaki hastalarda IVF sonucu gebe kalma durumuna göre yaş, AMH, FSH, E2 ve toplam AFS parametrelerinin karşılaştırılması yapıldı. Çalışma grubunda IVF sonucu klinik gebelik ile toplam AFS arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı(p0,05). Sonuç: Çalışmamızda düşük over rezervi tanısıyla IVF uygulanan hasta grubunda yaş, AMH, FSH, E2 parametrelerinin klinik gebeliği öngörmede tanısal kapasitesi yeterli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is determine AMH normogram in patients with diminished ovarian reserve and investigate the relationship between AMH with rates of clinical pregnancy in patiens with diminished ovarian reserve and over after IVF therapy. Materials and Methods: In this study, patients who applied to the IVF Center of Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2010 and August 2019 and who were diagnosed with low ovarian reserve according to Bologna Criteria were retrospectively accessed through the system and file. 208 patients who were admitted with a child request and received IVF treatment were taken as control group. In this study, the relationship of AMH, FSH, E2, AFC and age parameters with IVF outcome and clinical pregnancy rates were examined and normogram was obtained for patients with low ovarian reserve. In the study, p value below 0.05 was considered statistically significant. Results: In our study, %10 (n = 48) of the patients could not be obtained follicle over 18 mm as a result of ovarian stimulation, %13.5 (n = 65) oocytes could not be obtained as a result of OPU and in %5.2 (n = 25) did not perform embryo transfer due to failure in fertilization stage. Embryo transfer was performed in %71.2 of the patients (n = 342). Clinical pregnancy occurred in %17.3 (n = 83) of the patients and pregnancy could not be achieved in %82.7 (n = 397). In the study group and control group, the age, AMH, FSH, E2 and total AFS parameters were compared by clinical pregnancy rates as a result of IVF treatment. In the study group, a statistically significant difference was found between clinical pregnancy and total AFS as a result of IVF (p 0.05). Conclusion: In our study, the diagnostic capacity of age, AMH, FSH and E2 parameters in predicting clinical pregnancy was not sufficient in the patient group who underwent IVF with a diagnosis of low ovarian reserve.