Suriyeli sığınmacı gebelerde toksoplazma, rubella ve hepatit B seroprevalansı
Seroprevalence of rubella, toxoplasma and hepati̇ti̇s B in syrian refugee pregnancy
  1. Tez No: 621811
  2. Yazar: RIFAT SOMAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, gebelik, Rubella, T.gondii, Hepatit B, Syria, pregnancy, Rubella, T. gondii, Hepatitis B
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş Gebelik süreci, anne ve fetüs sağlığının çeşitli enfeksiyon etkenleri ile tehdit edildiği bir dönemdir. Gebelik dönemi sırasında oluşan ve konjenital anomalilere sebep olabilen TORCH grubu enfeksiyonlarına Rubella, Cytomegalovirüs, Toxoplasma gondii (T.gondi), Herpes Simplex virüsü, hepatit virüsleri ve diğer etkenlerin sebep olduğu bilinmektedir. Bu enfeksiyonlar, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, mortalite ve perinatal morbiditenin en önemli sebeplerindendir. Göç yolları üzerinde bulunan ülkemiz 2011 yılındaki Suriye iç savaşından sonra 3,5 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Sığınmacıların olumsuz yaşam koşulları ve göç yolarındaki sıkıntılar düşünüldüğünde gebelerin takibi önem oluşturmaktadır. Bu çalışmada Suriyeli sığınmacı gebelerin Rubella, T.gondii ve Hepatit B virüs enfeksiyonları açısından taranarak bu enfeksiyonların seroprevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine Ocak 2014-Aralık 2018 tarihleri arasında başvuran 18-49 yaş aralığındaki 7916 Suriyeli sığınmacı gebenin Rubella, T.gondii ve Hepatit B virüs enfeksiyonlarına yönelik olarak bakılan Rubella IgM, Rubella IgG, T.gondi IgM, T.gondii IgG, HBsAg ve Anti HBs seroloji sonuçları retrospektif olarak taranarak laboratuvar sonucuna göre tarandı. Bulgular Çalışmaya dahil edilen 7916 gebenin median yaş 24 (23-32) yıl , yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde 2828'i (%35.73) 18-24 yaş, 3900'ü (%49.27) 25-34 yaş ve 1188'i (%15.01) 34-49 yaş aralığında olduğu görüldü. Çalışmaya dahil edilen gebelerdeki Rubella IgM, Rubella IgG, T.gondii IgM, T.gondii IgG, HBsAg ve Anti HBs seroloji sonuçları sırasıyla 27(%0.92), 1680(%78.84), 130(%4.36), 1157(%51.81), 91(%1.63) ve 511(%19.22) olarak saptandı. Araştırmaya katılan gebelerdeki seropozitiflik oranlarının yaş arttıkça istatiksel açıdan anlamlı olarak arttığı görüldü. Sonuç Çalışmamız sonucunda elde edilen verilerle Suriyeli kadınların gebelik sırasında Toksoplazma, Rubella ve Hepatit B enfeksiyonları açısından taranması gerektiği sonucuna varılmıştır. Seronegatif olan riskli gebelerin aşılama yapılması, sağlık çalışanlarının tüm gebelere hijyen ve beslenme eğitimi vermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION Pregnancy is a period in which maternal and fetal health is threatened by various infectious agents. It is known that infections caused by Rubella, Cytomegalovirus, Toxoplasma gondii (T.gondi), Herpes Simplex virus, hepatitis viruses and other factors which cause congenital anomalies during pregnancy and especially in underdeveloped and developing countries It is one of the most important causes of perinatal morbidity. After the Syrian civil war in 2011, our country, which is located on migration routes, is home to more than 3.5 million asylum seekers. When the poor living conditions of asylum seekers and the problems in migration routes are considered, it is important to follow up pregnant women. The aim of this study was to determine the seroprevalence of Rubella, T.gondii and Hepatitis B virus infections of the Syrian refugee pregnant women. MATERIAL-METHOD In this study 7916 Syrian asylum seekers aged 18-49 years who applied to İzmir Tepecik Health Application and Research Center Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2014 and December 2018 were examined for serum results ofRubella IgM, Rubella IgG, T.gondi IgM, T.gondi IgG, HBsAg and Anti HBs were retrospectively screened and evaluated according to their positive and negative results for Rubella, T.gondi and Hepatitis B virus infections. RESULTS The median age of 7916 pregnant women included in the study was 24 (23-32) years, 2828 (35.73%) patients were in 18-24 years range, 3900 (49.27%) 25-34 years rangr and 1188 (%15.01) 35-49 age range. Serum results of Rubella IgM, Rubella IgG, T.gondi IgM, T.gondi IgG, HBsAg and Anti HBs in all pregnant women included in the study were 27(%0.92), 1680(%78.84), 130(%4.36), 1157(551.81), 91(%1.63) and 511(%19.22). Seropositivity rates of pregnant women were significantly increased with age respectively. CONCLUSION As a result of our study, it was concluded that Syrian women should be screened for Toxoplasma, Rubella and Hepatitis B infections during pregnancy. Vaccination of risky pregnant women who are seronegative should be done and health studies should provide hygiene and nutrition education to all pregnant women.