İnternet reklamlarında etkili iletişimin bir unsuru olarak tipografi
Typography as an element of effective communication in internetadvertisements
  1. Tez No: 655469
  2. Yazar: AHMET CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVTAP KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Reklam, Reklam Tasarımı, Tipografi, İletişim, Internet, Advertising, Advertising Design, Typography, Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde artan internet kullanımı beraberinde internet reklamları terimini de ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte internette web sayfaları aracılığıyla farklı biçim ve özelliklerde çeşitli reklam tasarımları kendini göstermeye başlamıştır. Bir internet reklamının hedeflenen amaç doğrultusunda başarılı olabilmesi için tasarımcıların reklamı oluşturan bütün tasarım unsurlarını net ve anlaşılır bir tarzda tasarım ilkelerine uygun olarak bir araya getirmesiyle elde edilir. İnternet reklamlarının çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda reklam alanı ve içerik düzenlemeleri tasarımsal açıdan farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle internet reklamlarında tipografinin, bir iletişim unsuru olarak nasıl kullanıldığı, tipografinin tasarımı ve mesajı iletme gücü arasında nasıl bir bağ olduğu ayrıca tasarımı şekil, yapı, denge gibi unsurlar yönünden nasıl etkilediği gözlenmiştir. Bu araştırmanın amacı; internet reklamlarında kullanılan tipografinin, verilmek istenen mesajla bir bütün oluşturarak doğru ve etkili bir tipografiyle nasıl verildiğinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında, internetin tarihsel gelişimi ile Dünyadaki ve Türkiye'deki kullanım istatistiklerinin yanı sıra internetin ticarileşme süreci ve sosyal medya kavramı incelenmiştir. İletişim ve süreçleri ile iletişim türlerinin tanımı yapılarak açıklanmıştır. Reklamın tarihsel gelişimi ile Dünyada ve Türkiye'de reklamcılık başlıkları araştırılmış bunun yanı sıra internette yayınlanan reklam çeşitleri başlıklar altında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Tipografinin tanımı yapılarak harfin biçimsel özellikleri ve temel ölçüleri sıralanmış, yazı karakterleri ile fontlar incelenerek tipografinin sınıflandırılması yapılmış, tipografik tasarım ilkeleri ile tipografinin kapsam ve işlevi ayrıntılı olarak incelenmiştir. İnternet reklamları tipografik tasarım ilkeleri doğrultusunda incelenmiş kullanılan tipografi ile iletilmek istenen mesaj arasındaki bağ incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the increasing use of the internet has also created the term internet ads. However, various advertisement designs in different formats and features have begun to appear on the internet through web pages. For an internet advertisement to be successful in line with the targeted purpose, it is obtained by the designers bringing together all the design elements that make up the advertisement in a clear and comprehensible manner by the design principles. Considering the diversity of internet ads, ad space and content arrangements may differ in terms of design. For this reason, it has been observed how typography is used as a communication element in internet advertisements, what kind of connection is between the design of typography and its power to convey the message, and how it affects the design in terms of shape, structure and balance. The purpose of this research; It is the examination of how the typography used in internet advertisements is presented with a correct and effective typography by forming a whole with the message to be given. This survey of the historical development of the internet and the world as well as the commercialization process of the internet and social media concept of the use of statistics in Turkey were examined. The communication and its processes and communication types are explained and explained. Ad advertising headlines in the world and Turkey that investigated the historical development as well as posted on the internet advertising types are discussed in detail under the headings. The typography was defined, the formal features and basic dimensions of the letter were listed, the typography was classified by examining the typefaces and fonts, and the typographic design principles and the scope and function of typography were examined in detail. Internet advertisements were examined in line with typographic design principles and the connection between the typography used and the message to be conveyed was examined.