İş doyumunun duygusal emek davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü
The intermediary role of organizational commitment in the effect of job satisfaction on emotional labour behaviour
  1. Tez No: 621859
  2. Yazar: ŞÜKRİYE SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEDİHA MİNE ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Örgütsel Bağlılık, İş Doyumu, Emotional Labor, Organizational Commitment, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezin amacı, hemşire ve ebelerin iş doyum düzeyinin duygusal emek davranışına olan etkisinde, örgütsel bağlılığın aracılık rolüne sahip olup olmadığını tespit etmektir. Araştırma evrenini, Eskişehir Devlet Hastanesinde 2017 yılında aktif olarak sağlık bakım hizmeti veren 636 hemşire ve 274 ebeden oluşan toplam 910 çalışan oluşturmaktadır. Örneklem, tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma verilerine, 210 adet anket hemşirelerden, 90 anket ebelerden elde edilerek toplamda 300 ankete ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve LİSRELL programları kullanılarak; Tek Örneklem Kolmogorov Smirnov Testi (K-S Testi), Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi, çoklu regresyon analizi ve aracı değişkenli regresyon analizinden yararlanılarak anlamlı hale getirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; duygusal emek ile örgütsel bağlılık ve iş doyumu arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Benzer şekilde örgütsel bağlılık ile iş doyumu arasında da pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bağımlı değişken olan duygusal emeğin alt boyutları açısından bakıldığında yüzeysel, derinden ve doğal duygular ile iş doyumu arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilerin varlığı ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, araştırmanın hipotezlerini (H1, H2, H3, H4) destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine whether organizational commitment has a mediating role in the effect of job satisfaction level of nurses and midwives on emotional labor behavior. The population of the research consists of 910 employees consisting of 636 nurses and 274 midwives who actively provide health care services in Eskişehir State Hospital in 2017. Sampling is determined by use of stratified sampling method. The study were reached through 300 surveys in total by obtaining 210 surveys from nurses and 90 surveys from midwifes. The data obtained has been made meaningful through use of SPSS and LISRELL; by benefiting from One Sample Kolmogorov Smirnov Test (K-S Test), Pearson correlation analysis, simple linear regression analysis, multiregression analysis and instrumental variable regression analysis. As a result of the research; it is concluded that there is a positive and significant relationship between emotional labor and organizational commitment and job satisfaction. Likewise, it is also determined that there is a positive and meaningful relationship between organizational commitment and job satisfaction. Further, presence of positive and meaningful relationship between surface, deep and natural feelings and job satisfaction is revealed when it is looked from the sub-dimensions of emotional labour as dependent variable. The findings obtained are such as to support the hypotheses (H1, H2, H3, H4) of the study.