Türk resim sanatında geometrik non-figüratif yaklaşımlar
Geometric non-figurative approaches in Turkish painting
  1. Tez No: 621883
  2. Yazar: EBRU ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Resmi, Soyut Sanat, Geometrik Non-Figüratif, Turkish Painting, Abstract Art, Geometric Non-Figurative
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Soyut Resmin ilk ortaya çıkışından beri sanatçılar iç dünyalarını tuvale yansıtmışlardır. Önceleri, gerçekçi eserler veren sanatçılar sonraları iç dünyalarını olduğu gibi yansıtan eserler vererek soyut sanatın ilk adımlarını atmışlardır. Türkiye'de soyut resim siyasal, ekonomik ve toplumsal şartlardan dolayı geç başlar ve bu yönde gelişir. Soyut sanatın Türkiye'de anlaşılması ve benimsenme süreci sancılı bir süreç olarak karşımıza çıkar. Fakat sanatçılarımız soyut sanatı Türkiye'de yapabileceklerini kanıtlamışlardır. 1940'lı yılların başında soyut anlayışta resimler yapılmaya başlanır önceleri toplumsal gerçekçi resimler yapan sanatçılarımız 1950'li yıllarda soyut geometrik anlayışta resimler yaparlar. Bu anlayışta resim yapmalarındaki bir başka neden ise yurt dışında eğitim alan sanatçılarımızın çalıştıkları atölyelerdeki ressamlardan etkilenmiş olmaları olarak da gösterilebilir. Günümüzde Türk Resmi içinde yer alan Geometrik Non-Figüratif resim anlayışı yeni sanatçılarımızla varlığını sürdürmekte ve gelişmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the first appearance of abstract painting, artists have reflected their inner worlds on canvas. Previously, the artists who gave realistic works later took the first steps of abstract art by reflecting their inner worlds as they were. Turkey in the picture political, economic and social conditions due to the late start and develop in this direction. Abstract art in Turkey's understanding and adoption process appears as a painful process. But our artists have proven they can do abstract art in Turkey. In the early 1940s, paintings were made in abstract understanding. Our artists who made social realistic paintings in the early 1950s make paintings in abstract geometric conception. Another reason for their drawing in this sense is that our artists who study abroad can be shown to be influenced by the painters in the workshops they work with. Geometric non-figurative painting concept, which is included in Turkish Painting, is still existing and developing with our new artists.