Hız ve yavaş kavramları bağlamında yavaş şehir hareketi
Slow city movement in the context of speed and slow concepts
- Tez No: 621902
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Endüstri, Haz, Hız, Yavaş, Yavaş Şehir, Industry, Pleasure, Speed, Slow, Slow City
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma Yavaş Şehirleri yavaş ve hızlı kavramları üzerinden haritalandırmayı amaçlamaktadır. Endüstri devriminden sonra gelişen teknik sebebiyle üretim faaliyetlerinin artan hızının gündelik yaşama olan etkisi postmodern döneme kadar katlanarak devam etmiştir. Doğa üzerinde söz sahibi olunabileceğinin farkına varan insan, toplumsal değişimin yönünü zaman-mekân kırılmasına doğru çevirmesine neden olmuştur. Doğa üzerinde hâkimiyet kuran insan, toplumsal yapılar arası etkileşim nedeniyle gündelik yaşam pratiklerinde de bu hızlanma yoluna gitmiştir. Endüstri sonrası hızlanan gündelik yaşam pratikleri kendini ilk olarak kentlerde göstermiştir. Bir organize olma, pratikleri sunma ve etkileşimler eylemsel olarak gerçekleştirebilme olanağı sunan kentler, hızın gelişmesine katkıda bulunacak şekilde dizayn edilmiş ve hız'ın sürdürülebilirliğinin sağlanması için mega yapılar oluşturulmuştur. Bireyin kimlik sunumunun bu kentsel kaos içinde gerçekleşmesi ve hazzın daha parlak bir geleceğe sahip olacağı inancı paralel olarak ilerlemiştir. Hız kazanan tüm eylem biçimleri hazza ulaşma adına gerek kitlesel tüketim faaliyetleri gerekse hızlı tüketilen eylemler olarak ele alınabilir.“Yavaş Şehir”hareketi tüm bu görünümlere karşı çıkarak, kentsel yapılanmanın tam da özünü parçalayacak bir dinamit ateşler. İtalya'da başlayan Yavaş Şehir hareketi, öncülü olarak“Slowfood”hareketiyle gündeme gelir ve ardından tüm dünyada geniş yankı bulur. Yavaş Şehirler bir sonuç olarak değil süreç içerisindeki bir yapı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This work aims to map Slow Cities over slow and fast concepts. After the industrial revolution, the effect of the speed of production activities on daily life has continued by increasing until the postmodern period. Realizing that people can have a say on nature, it has led to the transformation of the direction of social change towards time-space break. Because of the interaction between the social structures, people who have dominated nature have also started this acceleration in their daily life practices. The post-industrial accelerated everyday life practices first appeared in cities. The cities, which offer an opportunity to organize, to present practices and to realize interactions interactively, have been designed to contribute to the development of speed and mega structures have been created to ensure the sustainability of speed. It has progressed in parallel with the belief that the identity presentation of the individual takes place within this urban chaos and that pleasure will have a brighter future. All speeding forms of action can be considered as mass consumption activities and fast-consuming actions in order to reach pleasure. The Slow City movement opposes all these appearances, firing a dynamite to break up the very essence of urban structuring. The Slow City movement, which started in Italy, came to the forefront with its slowfood movement and then found a wide echo in the world. Slow Cities can be considered as a process, not as a result.