Michael Hardt ve Antonio Negri'nin imparatorluğu, çokluğu ve karşılaştıkları eleştirileri
The empire, multitude of Michael Hardt and Antonio Negri and the criticism they faced
  1. Tez No: 621901
  2. Yazar: ZİYA EMİR TİMURHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hardt, Negri, Çokluk, İmparatorluk, Kapitalizm, Emek, Hardt, Negri, Multitude, Empire, Capitalism, Labor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Michael Hardt ve Antonio Negri'nin“İmparatorluk”ve“Çokluk”adlı eserleri öncelikle anlaşılır bir şekilde açıklanmış ardından da bu kavramlara yöneltilen eleştirilerin incelenmiştir. Kavramlar, bugüne değin akademik literatürde uluslararası ilişkiler disiplini içinde devletlerarası mücadelelerin bir öznesi olarak; tarihsel sosyoloji disiplini içinde ise siyasal, toplumsal yapıları incelemede analitik bir araç olarak kullanılmıştır. Bu tezde ise kavramların tarihsel süreçte nasıl ve neden dönüştüğü tarihsel sosyolojik bir perspektiften incelenmeye çalışılmıştır. Tarihsel süreç içerisinde değişen sosyo-politik yapılar yeni düşünce yapılarını meydana getirmektedir. Michael Hardt ve Antonio Negri'nin“İmparatorluk/Çokluk tezi, yakın dönemdeki küresel dünya düzenini anlamamızı kolaylaştırması bakımından oldukça yeni bir bakış açısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada, Hardt ve Negri'nin küreselleşmiş bir dünya düzeninde genel bir iktidar teorisi ile iktidara karşı siyasi öznelerin yeniden kavramsallaştırılmasını hedef alan ”İmparatorluk“ ve ”Çokluk" kavramları, yer kürenin hâlihazırdaki iktidar/egemen durumunu açıklayabilmek amacıyla anahtar olarak kullanılmıştır. Ardından da yazarların kavramlarına diğer düşünürler tarafından yöneltilen eleştiriler okuyucuya sunulmuştur. Tezin yazımı esnasında detaylı bir kaynak taraması yapılmış, konu ile ilgili olarak sunulmuş olan ilk eserler incelenmiş ve olabildiğince geniş bir kaynakçaya başvurulmuştur. Çalışmada işlenen konu hakkında hiçbir fikri olmayan bir okuyucunun dahi konu üzerinde hâkimiyet sağlayabilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, primarily, is to explain Michael Hardt's and Antonıo Negri's concept about“Empire”and“Multitude”clearly and analyze the criticism towards to these concepts afterwords. The concepts are handled in academic literature for inrernaitional relations as a political agent of interstate and they are also habdled in sociology dicipline for examining political and social structures as an analitical means. And in tihis study it is been tried to analyzed from a different perspective how and why these concepts were changed. If it is evaluated in historical period, changing socio-political structures generate the new frame of mind in terms of helping us to understand the new global world system that occured recently, Michael Hardt and Antonio Negri's“Empire/Multitude”thesis appears as a brand new point of view. In the study“Empire”and“Multitude”concepts which aim to reconceptualize the political subjects against political power, in a global world system with a general political power, are used as a key to explain Earth's currently power/hegemon situation. Afterwords, the criticism directed by other intellectuals towards the concepts of the writers are presented to readers. During the writing period of this thesis, a detailed literature search has been done, fundamental Works about the topic has been used and benefited from a wide bibliography. In the study main purpose is aimed to be comprehended easily by a reader who don't have any ıdea about the topic.