Demografik faktörlerin tüketici davranışları üzerine etkisi: Amasya ili örneği
Effect of demographic factors on consumer behavior: The case of Amasya province
  1. Tez No: 621955
  2. Yazar: MELTEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ZEYTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışları, Demografik Özellikler, Consumption, Consumer Behaviour, Demographic Features
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüz dünyasında alışveriş fikri hızla yayılmaktadır. İnsanların çoğu ihtiyaçlarını karşılamak, yeni ürünler keşfetmek ve sosyalleşmek gibi birçok sebeple alışverişe yönelmekte ve tüketim tercihlerinde bulunmaktadırlar. Tüketim tercihlerinde istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak ürüne sahip olmak için ise belli bir satın alma sürecinden geçmektedirler. Çalışmada tüketim, tüketici, tüketici tercihlerini etkileyen faktörler, tüketimin tarihsel gelişimi ve tüketicilerin satın alma davranışlarını açıklayan modellere yer verilmiştir. Tüketicileri rasyonellikten alıkoyan tuzaklardan bahsedilerek tartışılmıştır. Bu kapsamda yapılan bu çalışmanın amacı demografik değişkenlerin tüketici tercihlerine etkisini incelemektir. Çalışmanın sonucunda Amasya'daki 510 tüketici üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre tüketicilerin demografik özellikleri, genel alışveriş alışkanlıkları ile satın alma tarzları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the idea of comsumption is spreading rapidly. Most of the people incline to shop and prefer consumption to provide their needs, explore new products, and socialize. To have a product that provide their needs and request undergo a certain buying process. In this thesis, the factors effecting consumption, consumer, consumer decions, the models explaining the development of consumption's historical process and consumer's buying behaviours are mentioned. The traps that withold consumers from rationality behaviours are discussed. The aim of this study is to analyze the effect of the demographic factors on consumer's behaviours. According to the results of the survey conducted on 510 consumers in Amasya, meaningful relationship was identified among the consumer's demographic features, shopping preferences and tendency of buying behaviours.