Ticari açıklık ve ekonomik büyüme: G7 ülkeleri için ampirik bir yaklaşım
Trade openness and economic growth: An empirical approach to G7 countries
- Tez No: 621957
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Panel Eşbütünleşme Testi, Panel Nedensellik Testi Ticari Açıklık, Economic Growth, Panel Cointegration Test, Panel Causality Test, Trade Openness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyada küreselleşmenin artması ile birlikte ülkelerin daha karlı ticaret yapabilmeleri ve piyasada önemli rol oynayabilmeleri için ticari açıklık oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeptendir ki, iktisadi araştırmalar için en çok ilgi gören konuların başında ticari açıklık ve ekonomik büyüme arasındaki etkileşim gelmektedir. Ticari açıklık ve ekonomik büyüme ilişkisini inceleyebilmek adına birçok amprik ve teorik çalışmalar yapılmıştır. Ticari açıklık farklı bakış açıları ile değerlendirilecek bu alana katkılar devam etmektedir. Bu çalışmada ticari açıklık öncelikle kavramsal ve teorik olarak incelenecek ardından ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin kurulabilmesi için ticari açıklık teorilerine, ayrıca teorik olarak ticari açıklık ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki ortaya konacaktır. Ticari açıklık ve ekonomik büyüme etkileşimini ampirik olarak incelemek için OECD'den sağlanan DTÖ'ye üye ve dünyada en gelişmiş ülkelerinin başında gelen G7 ülkelerinin (Kanada, Fransa, İtalya, Almanya, Japonya, İngiltere, Amerika) 1995-2017 gayrisafi yurtiçi hasıla, ithalat, ihracat ve ihracat ithalat farkı veri setine panel eşbütünleşme ve panel nedensellik analizi uygulanacaktır. Panel eşbütünleşme testi uygulamadan önce yatay kesit bağımlılığı ve birim kök testleri uygulanmıştır. Analiz sonucunda ticari açıklık sayesinde ekonomik büyümenin gerçekleşebileceği ve bu büyümenin daha çok ithalattan kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rise of globalization in the world, trade openness plays an important role in enabling countries to trade more profitable and play an important role in the market. This is why the interaction between trade openness and economic growth is one of the most important issues for Economic Research. Many empirical and theoretical studies have been carried out to examine the relationship between trade openness and economic growth. Trade openness continues to contribute to this area to be evaluated with different perspectives. In this study, the trade openness will be examined first conceptually and theoretically, and the relationship between the trade openness theories and the trade openness and economic openness will be revealed in order to establish the relationship between trade openness and economic growth. Panel co-integration and panel causality analysis will be applied to the 1995-2017 gross domestic product, import, export and Export Import difference data set of the G7 countries (Canada, France, Italy, Germany, Japan, England, America), which are members of the WTO and one of the most developed countries in the world, provided by the OECD. Cross section dependency and unit root tests were applied before the panel cointegration test was applied. As a result of the analysis, it was concluded that economic growth could be realized through trade openness and this growth was mainly due to import-led.