Çağdaş sanatın farklı formlarında dijital sanat, disiplinlerin birbirleri ve animasyon ile etkileşimleri
Digital art in different forms of contemporary art and interactions of discipline of contemporary art and animation
- Tez No: 621958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sanat, Çağdaş Sanat, Kavramsal Sanat, Performans Sanatı, Fotoğraf, İnteraktif Sanat, Video Sanatı, Animasyon, Digital Art, Contemporary Art, Conceptual Art, Performance Art, Photography, Interactive Art, Video Art, Animation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yaşadığımız çağın getirdiği teknolojik yenilikler ve imkanlar sonucunda değişen hayat koşulları, aşina olduğumuz sanat formlarından uzaklaşarak daha farklı yapıtların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüz sanatında, kavramsallığın ön plana çıkması ve dijital teknolojilerin bizlere sunmuş olduğu imkanları kullanan sanatçıların yaptıkları deneysel çalışmalar neticesinde tamamen yeni ve özgün sanat formları doğarken, bir çok sanat hareketi de dijital teknolojilerle birlikte gelişerek melez sanat biçimlerini oluşturmuşlardır. Bu tez çalışmasının birinci bölümünde, günümüz sanat anlayışını kavrayabilmek adına, çağdaş sanat ve çağdaş sanat hareketlerinin gelişimine yardımcı olan deneysellik hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra çağdaş sanatın en önemli formlarından biri olan kavramsal sanat ve sanatta kavramsallığın getirdiği yenilikler doğrultusunda sanatın değişen anlamından bahsedilmiştir. Yine bu çalışmanın temel konularından biri olan dijital sanat ayrı bir başlık altında anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, çağdaş sanat formlarından; performans sanatı, fotoğraf, video sanatı, interaktif sanat bağlamında animasyon kullanımı ve birbirleri ile etkileşimleri incelenmiştir. Daha sonra bir uygulama ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the technological innovations and opportunities brought by the age we live, the changing conditions of life have moved away from the art forms we are familiar with and have led to the emergence of different works. In today's art, when the conceptualization comes to the forefront and the artists who use the possibilities offered by the digital technologies have made an empirical work, as a result of their new and original art forms, many art movements have developed together with digital technologies and formed hybrid art forms. In the first part of this thesis, information is given about the experimentalism that helps the development of contemporary art and contemporary art movements in order to understand the today's art concept. Then, the changing meaning of art has been mentioned in the light of the innovations brought by conceptual art and the changing meaning of art has been mentioned in accordance with the innovations brought by the concept of art. Also digital art which is one of the main subjects of this study is explained under a separate title. In the second part of the study; from contemporary forms of art; performance art, photography, video art, at the context of interactive art the use of animation and their interactions with each other were examined. Then the study was terminated with and application.