Engellilik durumu ve engellilere yönelik toplumsal algı: Kütahya örneği
Disability and disabled social perception: Kütahya case
- Tez No: 621970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Dışlanma, Toplumsal Algı, Toplumsal Bütünleşme, Disability, Exclusion, Social Perception, Social Integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Engelli bireyler toplumsal yaşamda eğitim, istihdam, sağlık, ulaşım gibi pek çok alanda belirli sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunların temelinde ise dışlanma, ötekileştirilme, hor görülme, küçümsenme gibi nedenler yatmaktadır. Engelli bireyler bu nedenlerden dolayı topluma entegre olamamakta ve toplumla bütünleşme sorunları yaşamaktadır. Engelli bireyler için geliştirilen politikaların yetersizliği ve yapılan çalışmaların eksikliği, engelli bireylerin toplumla bütünleşme sorununu daha da pekiştirmektedir. Engelli bireylere yönelik olumsuz toplumsal algı, tutum ve davranışlar üzerinde toplumsal çevrenin bulunmaktadır. Olumsuz toplumsal algı, tutum ve davranışlar neticesinde engelli bireyler toplumsal yaşamdan uzaklaşmakta ve toplumdan izole olma durumuna gelmektedir. Engelli bireylerin toplumsal yaşama kazandırılması ve toplumsal bütünleşme sorunlarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu noktada devlete, sivil toplum kuruluşlarına ve araştırmacılara bir takım görevler düşmektedir. Yapılacak olan çalışmalarla engelli bireylerin toplumla bütünleşmelerinin önündeki set kaldırılmalıdır. Bu çalışmada da Kütahya ilinde yaşayan engelli bireylerin toplumla bütünleşme konusunda yaşadıkları sorunlar ele alınmakta ve bu sorunların önüne geçilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Individuals with disabilities are faced with certain problems in the public life, such as education, employment, health, transportation, and so on. At the core of these problems are exclusion, othering, contempt, and underestimation. Because of these reasons, disabled people can not integrate with the collective and they have integration problems with the society. The inadequacy of the policies developed for the disabled individuals and the lack of studies are further reinforcing the problem of the integration of disabled people into the society. There are effects of social environment on negative social perception, attitudes and behaviors towards individuals with disabilities. As a result of negative social perceptions, attitudes and behaviors, individuals with disabilities go away from social life and become isolated from the society. It is necessary to prevent disabled people from getting social life and social integration problems. At this point there are a number of duties to the state, civil society organizations and researchers. The work to be done should remove the set in front of integrating disabled people into society. With this in mind, it is emphasized that disabled people living in Kütahya are dealing with the problems they have experienced in integrating with society and that these problems should be avoided.