İletişim doyumunun örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research on determining the effect of communication satisfaction on organizational identification
- Tez No: 621971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Doyumu, Özdeşleşme, Örgütsel Özdeşleşme, Communication, Communication Satisfaction, İdentification, Organizational İdentification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Geçmişten günümüze değişen yaşam koşulları ve artan rekabet sonucunda örgütler devamlılıklarını sağlayabilmeleri için işlerini severek yapan, İletişim doyumları yüksek ve örgütleri ile özdeşleşmiş işgörenlere ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle iletişim doyumunun örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinin belirlenmesinin örgütler açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada kapsamlı bir literatür taraması yapılarak iletişim doyumu ve örgütsel özdeşleşme kavramları ile ilgili teorik bilgi verilmiştir. Kütahya Valiliği'ndeki işgörenlerin iletişim doyumlarının örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisi bilimsel bir araştırma ile açıklanmıştır. Çalışma Kütahya Valiliği'ndeki işgörenler üzerinde gerçekleştirilmiş olup 170 işgörenin katılımı ile yapılmıştır. İşgörenlere Bireysel Bilgi Formu, İletişim Doyumu Ölçeği ve Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği'ne ait toplam 47 ifadeden oluşan bir anket uygulaması yapılmıştır. SPSS 23 programından yararlanılarak frekans, faktör, güvenilirlik analizleri yapılmış, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanarak değişkenler arasındaki etki belirlenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda işgörenlerin iletişim doyumlarının örgütsel özdeşleşme üzerinde pozitif yönlü, örgütsel algı alt iletişim doyumu boyutunun ise örgütsel özdeşleşme üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. İşgörenlerin iletişim doyumlarının artması örgütsel özdeşleşme düzeylerini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of changing living conditions and increasing competition from past to present, organizations need employees with high communication satisfaction and who are identified with their organizations in order to maintain their continuity. Fort his reason, it is important for organizations to determine the effect of communication satisfaction on organizational identification. In this study, a comprehensive literatüre review is done and theoretical information is given about the concepts of communication satisfaction and organizational identification. The effect of the communication satisfaction of the employees in the Kütahya Governorship on organizational identification was explained with a scientific research. The study on the employees of the Governorship of Kütahya was carried out eith the participation of 170 employess. A questionnaire consisting of a total 47 statements related to individual information, Communication Satisfaction Scale and Organizational Identification Scale were applied to employees. Using SPSS 23 program, frequency, factor, reliability analyzes were performed, correlation and regression analyzes were performed to determine the effect between the variables. As a result of the analyzes, it has been determined that the communication satisfaction of the employees have a positive effect on organizational identification and the organizational perception sub-communication satisfaction dimension has a positive effect on organizational identification. İncreased communication satisfaction of employees increases organizational identification levels.