Fevzi Paşa'nın 1853-1855 Türk-Rus Harbi ve Kırım Seferi adlı eserinin günümüz Türkçesine aktarılması ve değerlendirmesi
The evaluation and aevaluation of Fevzi Pasha's 1853-1855 Turkish-Russian War and Crime time to present
  1. Tez No: 621992
  2. Yazar: FERDİ TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MURAT ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Savaşı, Osmanlı, İngiltere, Rusya, Fransa, Crimean War, Ottoman, Britain, Russia, France
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Kırım, Karadeniz'in kuzeyinde Rusya'nın güneyinde hem jeopolitik hem sosyal olarak önemli bir yere sahiptir. Rusya sürekli olarak sıcak denizlere inmek ve boğazlara hakim olmak istemiştir. Osmanlı Devleti güçlü olduğu sürece bu mümkün olmamıştır. Osmanlı Devletinin zayıflaması ile Rusya çeşitli hamlelerde bulunsa bile kendi çıkarlarına karşı olan Avrupalı devletler Osmanlı devletinin yanında yer alarak Rusya'nın sıcak denizlere inmesine engel olmaya çalışmışlardır. Kırım savaşının görünür sebebi Rusya'nın Osmanlı Devleti içerisinde yaşayan Ortodoksların hakkını korumak gibi gerekçeler olsa da aslında amaç her zaman ki gibi Rusların Akdenize inme amacı, İngiltere ve Fransa'nın ise buna karşı gelerek Paris Antlaşmasına kadar Osmanlı Devletine destek vererek Rusya'nın yayılmacılığını engellemek istemesidir. Paris antlaşmasında her ne kadar Osmanlı Devleti kazanmış devlet olarak masada olsa da Osmanlı Devleti için çok olumlu sonuçları olmamıştır. Osmanlıca olarak yazılan ve çevirisi yapılan, Fevzi Paşa (Fevzi KURTOĞLU)'nın 1927 yılında yazmış olduğu Türk – Rus harbi ve Kırım Seferi adlı eserde 1853-1856 yılları arasında Kırım savaşı öncesi Osmanlı Devletinin siyasi, askeri, ekonomik durumu, bunun yanı sıra savaşa hazırlık aşamaları savaş öncesi ve sonrası yaşanan diplomasi trafiği ve savaş sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vermektedir. Eserin çevirisi orijinal metine sadık kalınarak sayfalar birebir aynı olacak şekilde çevrilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crimea has an important place in the south of Russia in the north of the Black Sea, both geopolitic and socially. Russia constantly wanted to descend into the hot seas and dominate the Straits. As long as the Ottoman Empire was strong, this was not possible. With the weakening of the Ottoman Empire, evin if Russia made several moves, the European states opposed to their own interests and tried to prevent Russia from going down to the hot seas by taking part near the Ottoman Empire. Although the apparent reason for the Crimean War is the fact that Russia has the right to protect the Orthodox living within the Ottoman Empire, the aim is always to prevent the spread of Russia by supporting the Ottoman state until the Treaty of Paris against which England and France have opposed it. In the Paris treaty, although the Ottoman state was at the table, the Ottoman state did not have very positive results. Written and translated in Ottoman, Fevzi Pasha (Fevzi KURTOĞLU) wrote in 1927 in the Turkish – Russian war and Crimean Expedition between 1853-1856 the political, military, economic situation of the Ottoman Empire before the Crimean War, as well as the preparation for war before and after the war diplomatic traffic and the developments after the war gives information about. The translation of the work has been faithful to the original text and the pages have been translated to be exactly the same.