Sağlık Bakanlığının birinci basamakta depresyon sorgulaması için önerdiği sorular ile beck depresyon ölçeği sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of depression screening questions recommended by The Turkish Ministry of Health and beck depression inventory in primary care
- Tez No: 622011
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, tarama, birinci basamak, Beck Depresyon Ölçeği
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Depresyon, toplumda her yaş grubunda sık görülen ve kişinin yaşamını fiziksel, sosyal ve mesleki olarak etkileyen önemli bir hastalıktır. Çeşitli kişisel ve yaşamsal etkenler depresyon için risk oluşturabilmektedir. Depresyon sorgulaması için geliştirilmiş çeşitli tarama yöntemleri mevcuttur. Çalışmamızda depresyon sıklığını, sosyodemografik verilerle ilişkisini saptamak ve iki tarama yönteminin sonuçlarını karşılaştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş aralığında olan, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğantepe Eğitim Aile Sağlığı Merkezi`ne kayıtlı ve herhangi bir sebeple başvuran 248 kişi katıldı. Katılımcılara; sosyodemografik özelliklerini içeren bir anket, Sağlık Bakanlığınca erişkinlerde depresyon taraması için önerilen iki soru ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı. Bulgular: Katılımcıların %21,8'inin BDÖ'ye göre depresif belirtilere sahip olduğu görüldü. Bu oran bakanlığın önerdiği sorulara göre bakıldığında %37,5 idi. BDÖ ile bakanlığın önerdiği sorulara verilen cevaplar karşılaştırıldığında, iki tarama sorusuna da“evet”cevabı veren kişilerin %41,9'unda BDÖ'ye göre de depresif belirti olduğu görüldü (p0,05) Sonuç: Sağlık bakanlığının erişkinlerde depresyon taraması için önerdiği iki soru kullanıldığında, iki soruya da“hayır”cevabı alındığında, kişide depresyon riskinin olmadığına karar verilebilir. Fakat iki soruya da“evet”diyenlerde psikiyatri uzmanına sevk etmeden önce tanı koydurucu yöntemlerle daha ayrıntılı bir görüşme yapılmasının daha uygun olacağı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Depression is an important disease that is common among all ages and affects people physically, socially, and occupationally. Various personal and lifestyle factors may pose a risk for depression. This study aims to determine the prevalence of depression and its relationship with sociodemographic factors and compare the results of two screening methods. Material and Methods: The study included 248 people between 18-65 years of age who were enrolled at the Ankara Training and Research Hospital, Dogantepe Education and Family Health Center and applied for any reason. Participants were administered a sociodemographic data form, two depression screening questions for adults recommended by the Turkish Ministry of Health, and Beck's Depression Inventory (BDI). Results: According to BDI, 21.8% of participants had depressive symptoms, while this rate was 37.5% according to the two screening questions recommended by the Ministry of Health.