Güvenlik koruculuğu sisteminde iskanlı göçmenler: Van Ulupamir Kırgızları örneği
Settled migrants in the security guard system: The case of Van Ulupamir Kyrgyz
  1. Tez No: 622027
  2. Yazar: CEM OZAN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Terörle Mücadele, PKK, Güvenlik Koruculuğu, Koruculuk Sistemi, Ulupamir Kırgızları, Counter-Terrorism, PKK, Security Guard, Guard System, Ulupamir Kirghiz
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin PKK terörüyle mücadelesinde önemli bir konumu haiz olan, son yapılan düzenlemelerle ismi Geçici Köy Koruculuğu Sistemi iken kapsamı genişletilerek kalıcı hale getirilen ve son dönemde İçişleri Bakanlığınca ehemmiyet atfedilen Güvenlik Koruculuğu Sistemi ele alınmıştır. Bu çalışma Güvenlik Koruculuğu Sistemi hakkında yapılan ilk çalışmalardan bir tanesidir. Bu kapsamda güvenlik korucularının sorunlarını tespit ederek çözüm üretmek, Ulupamir Mahallesi'nde görev yapan Güvenlik Korucularının Güvenlik Koruculuğu Sistemi içerisindeki konumunu değerlendirmek, sistemin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi adına karar alıcılara fikir verebilecek bir eser üretmek hedeflenmiştir. Bu çerçevede yaşamları Asya'da yaptıkları göçlerle şekillenen, son olarak Türkiye'ye göç ederek Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Mahallesi'nde iskân edilen ve 32 yıldır bölgede korucu olarak görev yapan Ulupamir Kırgızları örneklem olarak belirlenerek 30 güvenlik korucusuyla mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Çalışmada göç ve iskân kavramlarına değinilmiş, Ulupamir Kırgızlarının göç süreçlerinden bahsedilmiş, PKK terörünün ortaya çıkış süreci ve Güvenlik Koruculuğu Sisteminin ihdas edilişi ele alınmıştır. Son bölümde ise gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda elde edilen veriler derlenerek güvenlik koruculuğu sisteminde nevi şahsına münhasır bir konumu olan Ulupamirli korucular ve güvenlik koruculuğu sistemi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in the struggle with Turkey's PKK those having an important position, the name of the last made arrangements Temporary Village Guard System rendered permanently broadening its scope, while the system and the recent Ministry of Interior importance attributed Security Guards System are discussed. This study is the one of the first studies of the Security Guard System. In this context, it is aimed to determine the problems of the security guards and to find solutions, to evaluate the position of the Security Guards in the Security Guards System in Ulupamir quarter and to produce a work that can give decision makers an idea for the improvement and improvement of the system. In this context, interviews were conducted with 30 security guards by sampled Ulupamir Kirghiz whose lives shaped by migration in Asia, who finally emigrated to Turkey and settled in Ulupamir quarter of Erciş district of Van and who has been working as a security guard in the region for 32 years. In this study, migration and resettlement concepts are mentioned, migration processes of Ulupamir Kirghiz are mentioned, the process of emergence of PKK terror and the establishment of Security Guard System are discussed. In the last section, the data obtained as a result of the interviews have been compiled and the security guards from Ulupamir who have a unique position in the system of security guards and the system of security guards have been examined.