Türkiye'de kent çalışmaları içinde mahalle olgusu
The neighborhood fact within the city researches in Turkey
- Tez No: 622028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Kimliği, Kent Kuramları, Mahalle, Mahalle Kültürü, City, Urban Identity, City Theories, Neighborhood, Neighborhood Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
İnsanların yerleşik hayata geçmesi, medeniyetlerin var olmasını ve kentlerin kurulmasını da beraberinde getirmiştir. Kentler zaman içerisinde mahallelerin oluşmasına imkân sağlamıştır. Ancak mahallelerde zamanla birtakım değişimler yaşamıştır. Kent olgusunun gelişmesinden sonra kent çalışmaları önem kazanmış ve pek çok farklı alanda kent olgusu çalışılmıştır. Kent pek çok alanda çalışılmasının yanı sıra sosyolojide de önemli bir yere sahiptir. Kent sosyolojisi bağlamında, özellikle kentlerin yapılanma biçimlerinin değişmesi şeklinde kendisini göstermiştir. Bu çalışmada amaç mahalle olgusunun alanyazında yansımaları, kent çalışmalarında mahalle olgusuna nasıl değinildiği ve mahalle çalışmalarında kentin nasıl işlendiğini ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda çalışmada kent ve mahalle kavramları irdelenmiş, bu iki kavramın tarihsel süreç içerisindeki gelişimleri ele alınmıştır. Ayrıca kent ve mahalle olgusu ile ilgili yapılan çalışmalara da yer verilmiştir. Buna ek olarak bu çalışma Türkiye'de kent çalışmalarına ilişkin temel bir katkıyı hedeflemekle birlikte, kent çalışmalarında mahalle olgusunun ne şekilde yer aldığına ilişkin bir harita sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that people have settled into life has brought about the existence of civilizations and the establishment of cities. Cities have allowed the formation of neighborhoods over time. However, there have been some changes in the neighborhoods over time. After the development of urban phenomena, urban studies gained importance and urban phenomena were studied in many different areas. The city has an important place in sociology as well as working in many fields. In the context of urban sociology, it has manifested itself as a change in the way cities are structured. The aim of this study is to reveal the reflections of the neighborhood phenomenon in the literature, how the phenomenon of neighborhood is mentioned in urban studies and how the city is processed in neighborhood studies. In this context, the concepts of city and neighborhood were examined and the development of these two concepts in the historical process was discussed. In addition, studies on the phenomenon of city and neighborhood are also included. In addition, although a fundamental contribution to the goals related to urban studies in Turkey, this study offers a map for how the city works in a way that takes place in their neighborhood phenomenon.