Kadın muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu: Adana ilinde bir araştırma
Bornout syndrome in women's accounting professionals: A research in Adana
  1. Tez No: 622029
  2. Yazar: TUBA BAYAR TOKSÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Meslek Mensupları, Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, Kadın Muhasebeciler, Accounting, Accounting Professionals, Burnout, Burnout Syndrome, Women Accounts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde, profesyonel iş yaşamının, çalışanları zihinsel ve duygusal anlamda deformasyona uğrattığı yadsınamaz bir gerçektir. İş yaşamının çalışanlar üzerindeki bu olumsuz etkisi bir zaman sonra, kişilerde duygusal tükenmişliğe, kişisel başarı hissinde azalmaya ve duyarsızlaşmaya neden olabilir. Bu duygular, tükenmişlik sendromunun başlıca göstergeleridir. Muhasebecilik mesleği de dinamik, yoğun ve yükümlülükleri fazla olan meslekler arasındadır. Dolayısıyla, mesleği icra eden bireyleri, mesleğin gerekliliklerini yerine getirirken, zihinsel ve duygusal olarak etkilenmekte, tükenmişlik sendromu yaşama ihtimallerini artırmaktadır. Mesleği bir kadın olarak icra etmek de, toplumun kadına yüklediği roller de göz önünde bulundurulduğunda, birey üzerinde ayrı bir baskı unsuru oluşturur. Bu tez çalışmasında, kadın muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeylerini boyutları ile belirlemek, kadın olma kimliğinin ve demografik unsurlarının bu düzey üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda Adana ilinde faaliyet gösteren meslek mensubu kadınların, tükenmişlik boyutlarında, mesleki deneyim süresinin, medeni durumun, çocuk sahibi olmanın ve cinsiyet algısının etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, it is an undeniable fact that professional business life deforms employees mentally and emotionally. This negative effect of work life on employees may cause emotional burnout, decrease in sense of personal accomplishment and depersonalization. These feelings are the main indicators of burnout syndrome. The profession of accountancy is among the dynamic, intensive and high-performing occupations. Therefore, individuals performing the profession are affected mentally and emotionally while fulfilling the requirements of the profession and increase the probability of experiencing burnout syndrome. Taking into account the profession as a woman and the roles society imposes on women, it creates a separate pressure on the individual. In this thesis, it is aimed to determine the professional burnout levels of female accountants with their dimensions and to investigate the effect of female identity and demographic elements on this level. As a result of the study, it was found that the professional experience of the women in Adana province were influenced by burnout dimensions, duration of professional experience, marital status, having children and gender perception.