19. yüzyılda yabancı seyyahlara göre Osmanlı Devletinde kahvehaneler
Coffeehouses in the Ottoman Empire according to foreign travelers in the 19th century
- Tez No: 622073
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM NAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kahve, kahvehane, Osmanlı Devleti, yabancı seyyahlar, 19. yüzyıl, Coffee, coffee houses, Ottoman Empire, foreigner travelers, 19th century
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada öncelikli olarak 19. yüzyılda Osmanlı Devleti topraklarında bulunan yabancı seyyahların eserleri incelenmiştir. Bu esserlerin incelenme amacı Osmanlı Devleti' ndeki mevcut sosyal alanlardan olan kahvehaneleri seyyahların gözünden bakarak incelemektir. Bununla beraber, seyyahların kendi kültürlerinde bulunan kahvehane türevi mekanlarını Türk kültüründeki kahvehaneler ile mukayese etme imkanı olmuştur. Örneklem olarak seçilen 19. yüzyıl yabancı seyyahlarının gözlemlerinden yararlanılarak günümüz araştırmacılarına bu konudaki yazımlar bir nevi kataloglandırılmıştır. İncelenen bu seyyahların seçiminde eserlerinde Osmanlı'daki kahve kültürü ve kahvehanelere dair izlenimlerini daha detaylı bir şekilde yansıtanlar esas alınmıştır. Pek çok seyyah incelenmiş fakat kısmen seçimler bu sınır dâhilinde yapılmıştır. Bu çalışmadaki amaç dönem seyyahlarının Osmanlı toplumundaki kahve tüketimi ve kahvehane kültürüne dair bahislerini irdeleyip bir araya toplamaktır. Çalışmadaki kavramlar detaylı olarak incelenerek nitel veri analizi yöntemiyle betimsel ve içerik analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, by taking advantage of the works of the writers who told their societies in their travels in the 19th century, the opportunity to look at the Ottoman lands through their eyes was evaluated. By using the observations of the foreign travelers of the 19th century chosen as a sample, the writings on this subject have been cataloged in a way. The selected travelers were based on their reflections of coffee culture and coffeehouses in the Ottoman Empire. Many travelers were examined, but in part elections were made within this boundary. The aim of this study is to examine the claims of the period travelers on coffee consumption and coffeehouse culture in Ottoman society and to gather them together. Descriptive and content analysis will be done by qualitative data analysis method by examining the concepts in detail.