Amerikalılar arası insan hakları sisteminde hükümet dışı kuruluşların yargısal süreçlere katılımı
Participation of non-governmental organizations in judicial processes in the inter American human rights system
- Tez No: 622072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: HDK, Amicus Curiae, Amerikalılar arası İnsan Hakları Sistemi, Latin Amerika, NGOs, Amicus Curiae, Inter American Human Rights System, Latin America
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İkinci Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri ve uluslararası toplumun bu ihlalleri engelleme konusundaki başarısızlığı devlet dışındaki diğer aktörlerin de insan haklarının korunması konusunda etkinliklerinin artmasına sebep olmuştur. Bu dönemde devletlerin yanı sıra bir uluslararası aktör olan Hükümet Dışı Kuruluşlar (HDK), uluslararası bir baskı unsuru olmanın yanında deneyimlerinden ve imkanlarından faydalanılabilecek bir taraf olarak ön plana çıktılar. Bölgesel bir insan hakları koruma mekanizması olarak ortaya çıkan Amerikalılar arası İnsan Hakları Sistemi de Amerika kıtasında yaşanan hak ihlallerini ortaya çıkartmayı ve mağdurların adalete kavuşmasını amaçlamaktadır. Tezin amacı bu doğrultuda HDK'ların Amerikalılar arası İnsan Hakları Sistemi'nde yargısal süreçlere taraf ve amicus curiae sıfatıyla katılımlarının etkinliğini ve sonuçlarını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout World War II, the severe human right violations and the failure of the international community to prevent them leaded non-state actors, to be an active part of the protection of human rights. During this period, non-governmental organizations, as an international actor, came to the fore as a party that could be benefited from their experiences and means as well as being an international pressure instrument. The American human rights system, which emerged as a regional human rights protection mechanism, aims to uncover the rights violations experienced in the Americas and to bring justice to the victims. The aim of the thesis is to reveal the effectiveness and results of the participation of NGOs in judicial processes in the American Human Rights System as a party and as amicus curiae.