Hashimoto tiroiditi tanısı alan hastaların klinik ve laboratuar özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical and laboratory features of patients diagnosed with hashimoto thyroiditis
  1. Tez No: 622157
  2. Yazar: KORHAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYLANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, otoantikor, hipotiroidi, Anti-TPO, Anti-TG, Hashimoto thyroiditis, autoantibody, hypothyroidism, Anti-TPO, Anti-TG
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Hashimoto tiroiditi tanısı konan veya Hashimoto tiroiditi tanısıyla takip edilen tiroid otoantikorları pozitif hastaların klinik, demografik, laboratuvar ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi. Yöntem: Bu çalışma 1 Ocak 2012- 20 Mayıs 2019 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Adolesan ve Genel Pediatri polikliniklerine başvuran ve tiroid antikorları pozitif değerde olan ve Hashimoto tiroiditi tanısı alan veya bu tanıyla takibe gelen tüm hastalar dahil edildi. Hastane otomasyon sistemi geriye yönelik olarak tarandı. Hastaların tanı anındaki demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, büyüme gelişme durumları, laboratuvar bulguları ve aldıkları tedaviler incelendi. Bulgular: Belirtilen tarihler arasında tiroid otoantikor testleri istenmiş 965 hasta içerisinden çalışmaya %83,2'si (n=79) kız, %16,8'i (n=16) erkek olmak üzere tiroid otoantikorları (anti-TPO ve anti-TG) pozitif 95 hasta dahil edildi. Kız / erkek oranı 4,9 du. İlk tanı alan 75 hasta, daha önceden tanı konulmuş 20 hasta vardır. Yeni tanı alan hastaların ortalama yaşı 10,7±4,7 idi. Hastaların %43,0'ünde ek hastalık mevcuttur. Ek hastalıkların %18,6'sı Tip1 Diabetes Mellitus, %18,6'sı Obezite, %9,3'ü Astım, %9,3'ü Anemi dir. Hastaların %25,3'ünde Hashimoto tiroiditi için aile öyküsü vardır. Çalışmamızda hastaların belirttikleri şikayetlerin %18,9'u kilo değişimi, %11,4'ü kabızlık, %9,4'ü halsizlik, %9,4'ü adet düzensizliği ve %9,4'ü boy kısalığıdır. Hastaların 57'sine USG ile görüntüleme yapılmıştır. USG yapılanların 50'sinde (USG yapılanların %87 si) Hashimoto tiroiditi lehine bulgu saptanmıştır. Hastalarımızın %39,3'ü (n=35) subklinik hipotiroidi, %12,4'ü (n=11) aşikar hipotiroidi, %12,4'ü (n=11) hipertiroidi, %36,0'sı (n=32) ötiroiddir. Çalışmamızda TSH ile anti-TPO arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı korelasyon saptandı (r: 0,272, p:0,024). Sonuç: Hashimoto tiroiditi iyot eksikliği olmayan bölgelerde en sık hipotiroidi nedenidir. Toplum sağlığı açısından önemli bir sağlık problemi ve sık görülen bir endokrin patolojidir. Tiroid hormonlarının metabolizmanın birçok noktasındaki önemli görevleri nedeniyle özellikle çocuklarda büyüme, gelişme ve sistemlerin sağlıklı çalışabilmesi için uygun seviyede olması önemlidir. Bu sebeple de erken tanı ve tedavinin önemi unutulmamalıdır. Çalışmamızın sonuçları büyük oranda literatür verileriyle benzerlik göstermektedir. Çalışmamız bölgesel olarak çocuklarda Hashimoto hastalığının demografik özelliklerini inceleyen ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of clinical, demographic, laboratory and clinical features of patients with a diagnosis of Hashimoto thyroiditis or positive thyroid autoantibodies followed by Hashimoto thyroiditis. Method: This study included all patients who admitted to the Çanakkale Onsekiz Mart University Medical Practice and Research Hospital, Department of Child Health and Diseases, Adolescent and General Pediatrics polyclinics between January 1, 2012 and May 20, 2019, who had positive thyroid antibodies and were diagnosed with Hashimoto thyroiditis or followed by this diagnosis.Hospital automation system was scanned retrospectively. Demographic features, anthropometric measurements, growth and development status, laboratory findings and treatments of patients at the time of diagnosis were examined. Results: Among the 965 patients who were tested for thyroid autoantibodies (anti-TPO and anti-TG) between the specified dates, 83.2% (n = 79) girls and 16.8% (n = 16) boys were positive for thyroid autoantibodies and total 95 patient were included in the study. The female / male ratio was 4.9. There are 75 patients who were first diagnosed and 20 patients who were previously diagnosed. The mean age of newly diagnosed patients was 10.7 ± 4.7. Additional disease is present in 43.0% of the patients. 18.6% of additional diseases are Type1 Diabetes Mellitus, 18.6% Obesity, 9.3% Asthma, 9.3% Anemia. Family history of Hashimoto's thyroiditis is present in 25.3% of patients. In our study, 18.9% of the patients' complaints were increased in weight gain, 11.4% were constipation, 9.4% fatigue, 9.4% menstrual irregularity and 9.4% short stature. 57 of the patients were imaged with USG. In 50 of USG patients (87% of USG patients), findings were found which support Hashimoto's thyroiditis diagnose. 39.3% (n = 35) of our patients were subclinical hypothyroidism, 12.4% (n= 11) overt hypothyroidism, 12.4% (n = 11) hyperthyroidism, 36.0% (n = 32) euthyroid. In our study, a moderately significant positive correlation was found between TSH and anti-TPO (r: 0.272, p: 0.024). Conclusion: Hashimoto thyroiditis is the most common cause of hypothyroidism in regions without iodine deficiency. It is an important health problem and a common endocrine pathology in terms of public health. Due to the important functions of thyroid hormones in many points of metabolism, growth and development of children, hormone levels must be at an appropriate level for healthy system. For this reason, the importance of early diagnosis and treatment should not be forgotten. The results of our study are largely similar to the literature data. Our study is the first study to investigate the demographic features of Hashimoto's disease in children regionally.