65 yaş ve üstü bireylerde pnömokok (kpA13) aşılaması ve aşılama sonrası etkinliğinin değerlendirilmesi
Pneumococok (PCV13) vaccination and evaluation of effectiveness after vaccination for people 65 years and over
- Tez No: 622163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Erişkin Aşılama, Pnömokok Aşısı, Yaşlı Popülasyon, Elderly Population, Adult Vaccination, Pneumococcal Vaccine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Yaşlanma ile beraber komorbid durumların artması, yaşa ve eşlik eden hastalıklara bağlı olarak immün sistemin zayıflaması erişkinlerde birçok bulaşıcı hastalığın gelişme riski artmaktadır. Dünya genelinde ve ülkemizde yaşlı nüfusun belirgin şekilde arttığını ve erişkinler için tehlikeli olan birçok hastalığın aşı ile önlenebildiğini düşündüğümüzde erişkin aşılama önemli hale gelmiştir. Pnömokokal hastalık sıklığı 65 yaş üstünde artış gösterir. Ülkemizde bu yaş grubunda önerilen aşılardan biri konjuge pnömokok aşısıdır. Çalışmamızda, 65 yaş ve üstü hastalarda pnömokok aşısı yapılıp yapılmamasının 6 aylık enfeksiyon sıklığına etkisini araştırmayı amaçladık. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamıza, 1-31 Mayıs 2019 tarihleri arasında, herhangi bir sebeple polikliniğe başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 65 yaş ve üstü hastalar dahil edildi. Bu süre zarfında polikliniğe başvurmuş olan hastalar retrospektif olarak taranarak belirlendi. Aşı yaptırma durumları değerlendirilerek, hastalar aşı yaptıran ve aşı yaptırmayan grup olarak iki grup olarak ele alındı. Hastalar 6 ay boyunca enfeksiyon sıklığı açısından takip edildi. BULGULAR: Katılımcıların yaş ortalaması 70,41 ± 5,23 olarak hesaplandı. Katılımcıların %61,3 (n=92)'ü kadın iken %38,7 (n=58)'si erkekti. Hastaların %80,7'sinin (n=121) DM, KAH, KOAH, astım gibi bir kronik hastalığı mevcutken, DM tanılı hastalar %50,7 (n=76) ile büyük çoğunluğu oluşturuyordu. Hastaların aşı yaptırma durumuna bakıldığında; %52 (n=78)'si aşı yaptırmış iken; %48 (n=72)'i aşı yaptırmamıştı. Aşı yaptırmamış olan hastalara yaptırmama nedeni sorulduğunda en sık neden 'bilgi eksikliği' (%48,6) idi. Aşı yaptıran ve aşı yaptırmayan hastalarda; kronik bir akciğer hastalığı varlığı, DM varlığı veya kronik kardiyak hastalık varlığı takip edilen 6 ay içerisindeki ASYE sıklığı karşılaştırıldığı zaman istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,005). Katılımcıların aşı yaptırma durumunda bağımsız olarak, son 1 yıl içerisinde geçirdikleri ÜSYE sayıları ile 6 aylık takip süresinde geçirdikleri ASYE sayıları arasında anlamlı, olumlu, orta bir korelasyon vardı (p=0,001 r=0,259). Katılımcıların aşı yaptırmış olma durumundan bağımsız olarak, son 1 yıl içerisinde geçirdikleri ASYE sayıları ile 6 aylık takip süresinde geçirdikleri ASYE sayıları ix arasında istatistiksel olarak anlamlı, olumlu, zayıf bir korelasyon vardı (p=0,039 r=0,169). SONUÇ: Erişkin aşıları Dünya'da ve ülkemizde problem olmaya devam etmektedir. Pnömokok aşıları ve yaşlı popülasyon aşı uygulamaları konusunda farkındalığın artması gerekmektedir. Farkındalık yaratacak hekimlere bu konuda önemli görev düşmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Due to the increase in comorbid conditions with aging and the weakening of the immune system due to age and concomitant diseases, the risk of developing many infectious diseases in adults increases. Adult vaccination becomes more important when we think that the elderly population is increasing worldwide and in our country and that many diseases that are dangerous for adults can be prevented by vaccination. The frequency of pneumococcal disease increases over 65 years of age. One of the vaccines recommended in this age group in our country is the conjugated pneumococcal vaccine. In our study, we aimed to investigate the effect of pneumococcal vaccination on 6 months of infection frequency in patients aged 65 and over. MATERIALS AND METHOD: Patients aged 65 years or older who applied to the Family Medicine outpatient clinic of the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital for any reason between 1-31 May 2019 and who agreed to participate in the study were included in our study. Patients who applied to the outpatient clinic during this period were determined retrospectively by scanning. By evaluating the vaccination status, the patients were treated as two groups as vaccinating and non-vaccinating. The patients were followed up for the frequency of infection for 6 months. RESULTS: The average age of the participants was calculated as 70,41 ± 5,23. While 61,3% (n = 92) of the participants were women, 38,7% (n = 58) were men. While 80,7% (n = 121) of the patients had a chronic disease such as DM, CAD, COPD, asthma, the majority of patients with DM consisted of 50,7% (n = 76). Considering the vaccination status of the patients, 52% (n = 78) were vaccinated while 48% (n = 72) were not vaccinated. The most common reason was“lack of information”(48,6%) when asked why they did not. There was no statistically significant difference in the patients who were vaccinated and not vaccinated (p> 0,005) when compared with the presence of a chronic lung disease, DM presence or presence of chronic cardiac disease was compared with the frequency of LRTI within 6 month follow-up period. There was a statistically significant, positive and moderate correlation between the number of URIs of the participating patients during the 6-month follow-up period and the number of URIs they had undergone in the past year (p = 0,001, r = 0,227). There was a xi significant, positive and weak correlation between the number of LRTIs that patients experienced in the 6-month follow-up period and the number of LRTIs they had undergone in the past year (p = 0,001 r = 0,259). CONCLUSION: Adult vaccines continue to be a problem in the world and in our country. Awareness of pneumococcal vaccines and elderly population vaccines should be increased. Physicians who will raise awareness have an important role in this regard.