Şizofreni hastalarında ölüm anksiyetesinin değerlendirilmesi
Evaluation of death anxiety in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 622162
  2. Yazar: SEHER SEREZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: UZMAN İSMET ESRA ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, ölüm kaygısı, psikopatoloji, anksiyete, depresyon, obsesif-kompulsif belirtiler, intihar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Aşırı ve patolojik şekilde ortaya çıkan ölüm düşüncesi insanın psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmada şizofreni tanısı almış hastalarda sağlıklı kontroller ile karşılaştırılarak ölüm anksiyetesi düzeyinin değerlendirilmesi ve şizofreni hastalarında ölüm anksiyetesini etkileyen değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya DSM-5'e göre şizofreni tanısı almış 190 hasta ve benzer sosyodemografik özellikte 110 sağlıklı kontrol alındı. Çalışmaya dahil edilen hastalara Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği (ÖKÖ), Pozitif ve Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (PANNS), Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİ), İçgörü Değerlendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A), Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL), Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulandı. Kontrol grubuna ise Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği (ÖKÖ), Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A), Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL), Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulandı. Bulgular: Kadınlarda ölüm kaygısı erkeklere göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Şizofreni hastalarında ölüm anksiyetesi düzeyi, obsesif kompulsif belirtiler, depresif belirtiler, anksiyete belirtileri, Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği toplam puanı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. PANSS-Pozitif puanının ÖKÖ-Zamanın geçmesi boyutu puanını pozitif yönde anlamlı düzeyde yordadığı belirlendi. Hastaların ÖKÖ-Toplam puanı ile PANSS-Pozitif, PANSS-Genel Psikopatoloji, PANSS-Toplam ve KGİ puanı arasında pozitif yönde ilişki saptandı. MOKSL-Ruminasyon puanının ÖKÖ-Bilişsel duygusal boyut ve ÖKÖ-Toplam puanını pozitif yönde anlamlı düzeyde yordadığı belirlendi. HAM-A-Psişik, HAM-A-Somatik, HAM-A-Toplam ve HAM-D puanının ÖKÖ-Toplam puanını pozitif yönde anlamlı düzeyde yordadığı belirlendi. Sonuç: Şizofreni hastalarında ölüm anksiyetesi düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Psikopatoloji düzeyi arttıkça ölüm anksiyetesi düzeyinin arttığı saptandı. Şizofreni hastalarında ölüm kaygısının; transdiagnostik bir yapı olarak daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The death thought, which comes out in excessive and pathological way, may affect human psychology negatively. In this study, it was aimed to evaluate the level of the death anxiety in the patients diagnosed as schizophrenia by comparing with health controls and to determine variables affecting the death anxiety in schizophrenic patients. Method: 190 patients, who were diagnosed as schizophrenia according to the DSM-5, and 110 healthy controls having similar sociodemographic properties were included in the study. Templer Death Anxiety Scale (TDAS), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Clinical Global Impression Scale (CGI), Global Insight Scale, Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Calgary Depression Scale for Schizophrenia, Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), Maudsley Obsessive-Compulsive Question List (MOCQL) and Beck Scale for Suicide Ideation (BSS) were applied on patients included in the study. Templer Death Anxiety Scale (TDAS), Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A),MaudsleyObsessive-Compulsive Question List (MOCQL) and Beck Scale for Suicide Ideation (BSS) were applied on the control group. Results: The death anxiety in women was detected as meaningfully high compared with men. The death anxiety level, obsessive-compulsive symptoms, depressive symptoms, anxiety symptoms and Beck Scale for Suicide Ideation total score were found out meaningfully high compared with the control group. It was determined that the PANSS-positive score meaningfully and positively predicted the death anxiety scale-time elapsing dimension score. A positive directional relation between the patients' death anxiety scale-total score and PANSS-positive, PANSS-General Psychopathology, PANSS-Total and CGI score was detected. It was determined that MOCQL-Rumination score meaningfully and positively predicted the Death Anxiety Scale-Cognitive emotional dimension and the Death Anxiety Scale-total score. And it was detected that HAM-A-Psychic, HAM-A-Somatic, HAM-A-Total and HAM-D score meaningfully and positively predicted the Death Anxiety Scale-total score. Conclusion: In schizophrenic patients the death anxiety level was found out meaningfully high compared with the control group. It was detected that as far as psychopathologic level increases the anxiety level increases. There is need for much research to better understand the death anxiety, as a transdiagnostic structure, in schizophrenic patients. Keyword: schizophrenia, death anxiety, psychopathology, anxiety, depression, obsessive-compulsive symptoms, suicide