Üniversite ve milli kütüphanelerde uluslararası efemera uygulamaları
International practises for the collection of ephemera in university and national libraries
  1. Tez No: 622201
  2. Yazar: DİLA BATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KONYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ephemera, ephemera collections, university libraries, national libraries, genre headings
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite kütüphaneleri ve milli kütüphanelerdeki efemera derme uygulamalarını tespit etmektir. Çalışmanın araştırma alanı üniversite kütüphaneleri ve milli kütüphaneler ile sınırlı tutulmuştur. Çalışmada THE (Times Higher Education) World University Rankings 2020 sıralamasında yer alan ilk 100 üniversite kütüphanesi incelenmiş, Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülkede milli kütüphanesi olan, milli kütüphanesine ait internet sitesi bulunan ve derme bilgilerine ulaşılabilen 92 ülkenin milli kütüphanesi araştırılmıştır. Üniversite ve milli kütüphane internet sayfaları efemera dermelerinin belirlenmesi için incelenmiş, kütüphane kataloglarında efemera anahtar sözcüğü ile tarama yapılmıştır. Tezin birinci bölümünde ilk efemeristler ve efemera derneklerine, efemera tanımına ve efemera türlerine yer verilmiş, efemera türü belgelerin hangi kurumlarda bulundukları belirtilmiştir. Tezin ikinci bölümünde üniversite kütüphanelerinde yer alan efemera dermelerinin tanıtımına yer verilmiş; üçüncü bölümde milli kütüphanelerde bulunan efemera dermelerinin tanıtımı yapılmıştır. Tezin dördüncü bölümünde üniversite ve milli kütüphanelerin kataloglarında yapılan tarama sonuçları paylaşılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda üniversite kütüphaneleri ve milli kütüphaneler ile ilgili yapılan araştırma süreci değerlendirilmiş ve karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Efemera, efemera dermeleri, üniversite kütüphaneleri, milli kütüphaneler, tür başlıkları
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to detect ephemera collections in libraries. Research area of the study was limited to university and national libraries. The first 100 university libraries were examined in the study which were covered in the THE (Times Higher Education) World University Rankings 2020. Among 193 UN member states, 92 countries that have a national library, a national library website. and have open access to data about their collections have been researched. Web pages of the university and national libraries were examined to determine the ephemera collections, and the library catalogs were scanned with the keyword“ephemera”. In the first section of the thesis, the first ephemerists and ephemera associations, the definition of ephemera and the topics used for the term ephemera are included. In the second section of the thesis, the introduction of ephemera collections in university libraries, in the third part, the promotion of ephemera collections in the national libraries have been included; in the fourth section of the thesis, the search results of the university and national library catalog scans are presented. As a result of this study, the research process related to university and national libraries were evaluated and solutions have been proposed.