Afganistan ve kanada eğitim sistemlerinin örgütsel yapı ve tarihsel gelişimlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative examination of the organizational structure and historical developments of education systems in Afghanistan and canada
- Tez No: 793993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Sistemi, Karşılaştırılmalı eğitim, Terihsel gelişmiş, Örgütsel yapı, Education system, Comparative ducation, Historical development, Organizational structure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, Afganistan ve Kanada eğitim sistemlerinin örgütsel yapı ve tarihsel gelişimin aşamalarını, benzer ve farklı yönlerini karşılaştırmalı olarak incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan nitel araştırmada doküman yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Taranan kaynaklardan iki ülkenin eğitim sistemlerine ilişkin mevcut mevzuat, resmi internet sitelerinde kayıtlı bilgi, doküman olan belgeler, uluslararası kuruluşların ilgili raporları, karşılaştırmalı eğitim alanındaki kitaplar, tezler ve yayınlanmış makalelerden yararlanılmıştır. Afganistan Kültür Bakanlığı Milli Kütüphanesi ve Kanada Milli Egitim Kütüphanesi ile çeşitli özel ve devlet kütüphanelerin kaynakların resmi internet sitelerinden yararlanıp Afganistan ve Kanada eğitim sistemleri bazı alt problemler çerçevesinde ele alınmıştır. Öncelikle iki ülkenin eğitim sistemlerinin tarihsel gelişim aşamalarına ilişkin tespit ve yorumlara yer verilmiştir. Daha sonra eğitim sistemlerinin örgütsel yapıları incelenmiş, yasal mevzuata değinilmiş ve teşkilat yapılarına yer verilmiştir. Çalışmada her iki ülkenin de tarihsel süreç içerisinde ülke eğitimini etkileyen zorluklarla karşılaştığı tespit edilmiştir. Örgüt yapılarında, yasal düzenlemeler çerçevesinde Afganistan merkeziyetçi ve Kanada merkeziyetçi olmayan yapılara sahip oldukları gözlemlenmiştir. Ancak uygulamada Kanada'nın yerel yönetimlere çeşitli yetkiler verdiği öğrenilmiştir. Ayrıca sık sık değişen yasal düzenlemelerin usulsüzlüklere neden olduğu ve eğitime ayrılan yüksek finansman miktarının eğitimi olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bir diğer sonucu da merkeziyetçiliğin ve bürokrasinin azaldığı kurumlarda problem çözme ve geliştirme çalışmalarının daha kolay yapılabileceğidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively examine the historical development stages, organizational structures, similar and different aspects of the education systems of Afghanistan and Canada. The research was carried out based on the smell method from qualitative research, which is one of the scientific research methods. The current legislation on the education systems of the two countries, information registered on official websites, printed documents, reports of international organizations, books, theses and published articles in the field of comparative education were used from the scanned sources. The resources of Afghanistan Ministry of Culture National Library Canada Library and various university and state libraries were scanned. Afghanistan and Canada education systems have been discussed within the framework of some sub-problems. First of all, determinations and comments on the historical development stages of the education systems of the two countries are given. Then, the organizational structures of the education systems were examined, the legal legislation was mentioned and the organizational structures were included. In this study, it has been determined that both countries have faced problems that affect the education of the country in the historical process. It has been observed that Afghanistan has a centralized structure and Canada has a decentralized structure within the framework of legal regulations in its organizational structures. However, in practice, it has been learned that Canada gives various powers to local governments. In addition, it has been concluded that the frequent changes in legal regulations cause clutter and the high budget allocated to education has a positive effect on education. Another result of the study is that problem solving and development studies are easier in institutions where centralism and bureaucracy are reduced.