Küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin nedensellik ekseninde değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of globalization on economic growth in the context of causality
- Tez No: 622273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YUNUS ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Küreselleşme, Panel veri analizi, Dumitrescu ve Hurlin panel nedensellik, Economic growth, globalization, panel data analysis, Dumitrescu and Hurlin panel causality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde halen en çok tartışılan konulardan biri olan küreselleşme süreci sahip olduğu teknolojik, sosyal ve politik boyutları ile birlikte en çok ekonomik yönüyle ön plana çıkmaktadır. Ekonomik büyümenin sağlanması ve istikrarın sürdürülmesi tüm toplumların temel hedeflerinin başlarında gelmektedir. Bu bağlamda küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin ortaya konulması önem taşımaktadır. Bu çalışmada seçilmiş ülkelerde küreselleşme ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi 2000-2016 dönemi yıllık verileri kullanılarak panel veri analiz yöntemi ile test edilmiştir. Çalışmada yöntem olarak Dumitrescu ve Hurlin (2012) nedensellik testi kullanılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre ekonomik büyüme ve ekonomik küreselleşme, ekonomik büyüme ve sosyal küreselleşme, ekonomik büyüme ve teknolojik küreselleşme arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi mevcut iken; ekonomik büyümeden genel küreselleşmeye ve ekonomik büyümeden politik küreselleşmeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The globalization process, which is still one of the most debated issues, stands out with its technological, social and political dimensions. Achieving economic growth and sustaining stability is at the forefront of the basic objectives of all societies. In this context, it is important to reveal the effects of globalization on economic growth. In this study, the causality relationship between globalization and economic growth in selected countries was tested by using panel data analysis method with 2000-2016 period data. Dumitrescu and Hurlin (2012) causality test were used as methods in the study and they were subjected to an econometric analysis to estimate the effects of globalization on economic growth. According to the findings obtained from the analysis, while there is bi-directional causality relationship between economic growth and economic globalization, economic growth and social globalization, economic growth and technological globalization; from economic growth to general globalization and from economic growth to political globalization.