Akne vulgaris hastalarında ikinci parmağın dördüncü parmağa oranının(2D4D) ve otizm puanlarının sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması
Comparison of acne vulgaris patients and healthy controls in terms ofautistic features and 2D:4D ratio
  1. Tez No: 622274
  2. Yazar: SEZİN ÜNLÜ AÇIKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, intrauterin androjen maruziyeti, otistik özellikler, 2D:4D oranı, Acne vulgaris, ıntrauterine exposure to androgen hormones, autistic features, 2D:4D ratio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Akne vulgaris, pilosebase ünitenin multifaktöriyel kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. Özellikle 15-17 yaş arası bireylerde sık görülmektedir. Akne vulgaris patogenezinde; androjen hormonlar önemli bir aracı olarak belirtilmekte olup, bu hormonlar sebase gland farklılaşmasını ve sebum sentezini etkilemektedir. Androjen hormonlara intrauterin dönemdeki maruziyet otizm ve otistik özellikler ile de ilişkilidir. Bu maruziyetin önemli bir göstergesi de 2D:4D oranıdır. Çalışmamızda androjenlerin akne etyopatogenezindeki önemli rolü ve akne hastalarında intrauterin dönemdeki artmış androjen maruziyeti verilerini doğrulamak amacıyla, akne vulgaris hastaları ile sağlıklı kontrollerin otistik özellikler ve 2D:4D oranı bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı ayaktan tedavi ünitesinde yapılmıştır. Klinik olarak akne vulgaris tanısını yeni almış, 18-40 yaş arası 104 hasta ve 123 sağlıklı kontrol araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmacı tarafından sosyodemografik veri formu doldurulmuş ve parmak ölçümleri yapılmıştır. Otistik özellikler, bir öz bildirim ölçeği olan otizm anketi ile ölçülmüştür. Tüm katılımcılardan aydınlatılmış onam alınmıştır. Bulgular: Yapılan analizlerde erkek cinsiyette, 2D:4D oranları kadın cinsiyete göre anlamlı olarak düşük tespit edilmiştir. İkinci parmak dördüncü parmak oranı açısından, her iki el ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Her iki el için veriler incelendiğinde; hem her iki cinsiyette ayrı ayrı hem de tüm örneklemde yapılan değerlendirmede hasta ve kontrol grupları arasında, 2D:4D oranları açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca ortalama 2D:4D oranları açısından da, hem tüm örneklemde hem de kadın ve erkek cinsiyet ayrı ayrı değerlendirildiğinde hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Otizm anketi puanları açısından hasta ve kontrol grupları arasında hem tüm örneklemde hem de cinsiyetler, ayrı ayrı incelendiğinde anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışma sonucunda; daha önceki çalışmalarla nadiren ilişkisi ortaya konan akne ve 2D:4D oranları arasındaki bağlantı ile ilgili yeni veriler elde edilmiş; ayrıca daha önceden bağlantıları incelenmeyen akne ve otistik özellikler arasındaki ilişki ilk olarak incelenmiştir. Bildiğimiz kadarıyla, bu çalışma bugüne kadar akne ve otistik özelikler arasındaki ilişkiyi değerlendiren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne vulgaris is a multifactorial disease of the pilosebaceous unit. It is especially common in individuals aged 15-17 years. In the pathogenesis of acne vulgaris; androgen hormones are mentioned as an important factor those affect sebaceous gland differentiation. Intrauterine exposure to androgen hormones is also associated with autism and autistic features. An important indicator of this exposure is the 2D:4D ratio. In this study, we aimed to compare acne vulgaris patients with healthy controls in terms of autistic features and 2D:4D ratio. Method: The study was carried out in the outpatient unit of the Department of Dermatology and Venereology, Atatürk Training and Research Hospital, Ankara Yıldırım Beyazıt University School of Medicine. 104 patients aged 18-40 years diagnosed as acne vulgaris and 123 healthy controls were included in the study. The sociodemographic data form was completed by the researcher and 2D:4D ratio were measured. Autistic features were measured with the Autism Spectrum Quotient. Informed consent was obtained from all participants. Results: In the analysis, 2D:4D ratios were found to be significantly lower in male gender than female gender. Both hands analyzed separately for 2D:4D ratio. There were no significant differences between the two groups in terms of 2D:4D ratios between patient and control groups. In addition, in terms of mean 2D:4D ratios, no significant difference was found both the whole sample and the male and female gender between patient and control group. There was no significant difference between patient and control group in term of autism spectrum quotient scores when evaluated the whole sample and male and female separately. Conclusion: As a result of this study; new data on the relationship between acne and 2D:4D ratios, which are rarely associated with previous studies, have been obtained. The relationship between acne and autistic features, whose relations were not previously examined, was examined for the first time. According to our knowledge, this is the first study to evaluate the relationship between acne and autistic features.