Görsel sanatlar dersi öğretim programındaki grafik tasarım ile ilişkili kazanımların öğretimine yönelik örnek uygulamalar
Sample applications of teaching acquisitions about graphic designing in visual arts lesson curriculum
- Tez No: 622296
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Dersi, Grafik tasarım, Grafik, Eğitim, Fine Art Lesson, Graphic Designing, Graphic, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, güncellenen görsel sanatlar dersi öğretim programındaki grafik tasarım ile ilişkili kazanımların öğretimine yönelik örnek uygulamalar yapmaktır. Bu amaca bağlı olarak öğretim programındaki grafik tasarım ile ilişkili kazanımların öğrencilere uygulatılması sürecinde ders öğretmenlerinin karşılaştıkları problemleri ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmak da hedeflenmiştir. Araştırmada nitel yöntemlerden biri olan görüşme tekniğinden yararlanılmış ve elde edilen verilere göre görsel sanatlar dersinde grafik tasarım ile ilişkili kazanımlara yönelik farklı sınıf düzeyine karşılık gelecek biçimde örnek uygulamalar yapılmıştır. Araştırmanın nitel boyutundaki görüşme tekniği, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaokullarda görev yapan Görsel Sanatlar Dersi Öğretmenlerinden yansız atama usulü ile belirlenen 28 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Veriler içerik analizine göre incelenmiş ve yorumlanmıştır. Görüşme formlarından elde edilen veriler doğrultusunda, Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programının öğretmenler tarafından iyi anlaşılamadığı, birçoğunun program okuryazarı olmadığı buna bağlı olarak programın içeriğinden farklı olarak program hakkında görüş belirttikleri anlaşılmıştır. Ayrıca ders saatinin azlığı, velilerin derse bakış açılarının olumsuz olması, okulun fiziki şartları gibi gerekçelerin dersin uygulama sürecini olumsuz etkilediği çıkan sonuçlar arasında olmuştur. Bu sonuçlara göre Görsel Sanatlar Dersi öğretmenlerine yönelik, ders öğretim programının tanıtılması ve buna yönelik çalıştaylar yapılması önerilmiştir. Ayrıca bu eğitim iller bazında zümre öğretmenleri arasında da her eğitim öğretim sonunda ve başlangıcında yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to make sample implementations about the acquisitions of graphic designing in updated Visual Arts Curriculum. Depending on this aim, it is intended to make students implement the acquisitions about Graphic Designing in Curriculum and detect problems and offer solutions. Qualitative interview technique was used in the research and in different class grades, sample implementations were done which are related to the acquisitions in Graphic Designing Curriculum in Visual Arts Lesson. This qualitative interview technique was made in 2018-2019 academic year with neutral detected 28 Secondary School Visual Arts Teachers who are officially serving in Samsun National Education Directorate. Original data was examined and construed according to content analyze. In accordance the data gained from interview forms, it is understood that The Visual Arts Curriculum wasn't well apprehended by teachers, and most of the teachers weren't literate about the program and they commented it differently from the curriculum content. As a result, some arguments; such as insufficient lesson hours, parents' negative point of view towards the lesson, and physical facilitation of schools, affects the implementation progress of the lesson negatively. According to these solutions, it is recommended that This curriculum should be introduced to Visual Arts Teachers through workshops. And also these workshops should be done among Visual Arts coteries both at the end and beginning of a every academic year in every city.