17. yüzyılda Osmanlı hâkimiyetinde Eflak ve Boğdan
Wallachia and Moldavia in Ottoman domination
- Tez No: 622299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Boğdan, Eflak, İaşe, Memleketeyn, Osmanlı, Voyvoda, Memleketeyn, Moldavia, Ottoman, Subsistence, Voivodel, Wallachia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Devlet-i Aliye'nin“Memleketeyn”olarak adlandırdığı Eflak ve Boğdan, 17. yüzyılda tamamen Osmanlı Devleti'ne bağlıydı. Bu yüzyılda iki imtiyazlı eyaletin“haraçgüzârlık”statüsü devam etti. Bunlarla ilgili hukuki düzenlemeler yapıldı. Memleketeyn Osmanlı Devleti'nin batıya ve kuzeye açılan kapısı görevini gördü. Osmanlı Devleti'nin batı ve kuzey seferlerinde ordunun iaşesini temin etti. Sarayın ve İstanbul'un temel ihtiyaçlarını sağladı. Ancak voyvodalar zaman zaman vaad ettikleri sorumlulukların üstesinden gelemedi. Fırsat bulduklarında yükümlülüklerini azaltmak için çaba gösterdiler. İsyanlara kalkıştılar. Coğrafi bölgelerindeki güç dengelerini dikkate alarak güçlü devletlere yanaşma politikası güttüler. Diğer taraftan bu yüzyılda hala güçlü olan Osmanlı Devleti'nin kanatları altında kalarak Avrupa'daki mezhep savaşlarından uzak durdular. Ancak söz konusu yüzyılın sonunda yeni bir güç olan Rusya'ya meyil ettiler.
Özet (Çeviri)
In the 17th century, Wallachia and Boğdan, which the Devlet-i Aliye called“Memleketeyn”, was entirely dependent on the Ottoman Empire. In this century, the status of“haraçgüzârlık”of two privileged states continued. The related legal arrangements were made. Memleketeyn served as the gateway of Ottoman Empire to the west and north and procured the army during the west and north voyages of the Ottoman Empire. It provided the basic needs (iaşe) of the palace and Istanbul. However, the voivodes were not able to overcome their promises from time to time. When they had the opportunity, they made efforts to reduce their obligations. They started the uprisings. Taking the balance of power in their geographical regions into account, they drew a policy of docking to the powerful states. On the other hand, they remained under the wings of the Ottoman Empire, which were still strong in this century, and avoided the sectarian wars in Europe. However, at the end of the century, they were inclined to Russia which was a new power.