Çabuk kuvvet antrenmanının 12-14 yaş grubu çocukların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerine etkisinin araştırılması
Research on the effect of quick strength training on some physical and physiological characteristics of children of 12-14 age group
  1. Tez No: 622301
  2. Yazar: EBRU KARANLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN ÜNVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Fizyoloji, Anaerobik, Antrenman, Basketball, Physiology, Anaerobic, Training
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma 12-14 yaş gurubunda okul takımında basketbol oynayan öğrencilerin çabuk kuvvetin fiziksel ve fizyolojik etkisini incelemeye yöneliktir. Araştırma gruplarımız; antrenman grubu Kocaeli ilinde DSİ spor kulübünde basketbol oynayan 12-14 yaş 13,46±0,88, boy 164,54±17,35, kilo 59,44±18,77 kategorisi basketbolculardan, kontrol grubu yine Kocaeli ili DSİ spor kulübü 12-14 yaş 12,00±0,00, boy 151,38±8,76, kilo 45,55±9,41 kategorisi basketbolculardan meydana getirildi. Antrenman grubu 24 sporcudan, kontrol grubu 24 sporcudan oluşturulmuştur. Deney grubu 12 hafta boyunca çabuk kuvvet antrenmanı yapmıştır. Kontrol grubu, normal antrenmanlarına devam ederken, antrenman grubu haftada 3 gün normal antrenmanlarına ek olarak çabuk kuvvet antrenman programı uygulanmıştır. Kontrol grubu sporculara 12 hafta boyunca haftada 3 antrenman olacak şekilde çabuk kuvvet antrenmanları uygulanmıştır. Bu antrenmanlar 24 saat ara ile dinlenmeli olacak şekilde ilk iki hafta kendi ağırlıkları ile hazırlanan çabuk kuvvet antrenman programı uygulanmıştır. İki hafta sonrasında, haftanın iki günü kendi vücut ağırlıkları ile haftanın bir günü ise kilosu belirlenen ek ağrılıklar ile hazırlanan çabuk kuvvet antrenmanı uygulanmıştır. Antrenmanlar Kocaeli DSİ spor kulübünün spor salonunda yapılmıştır. Sporcular, antrenör ve araştırmacılarla antrenman salonunda haftada 3 kere 12 hafta boyunca saat 18:00' de toplanmışlardır. Antrenmana 10 dk. genel ısınma koşusunun ardından, 5 dakika Basketbola yönelik ısınma egzersizlerine ek olarak, 45 dk'lık bir birim antrenman yaptırılmıştır. Antrenman sonrasında 10 dk'lık soğuma hareketleri yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği gözlendi (p0,05). Deney grubu öğrencilerin boy uzunluğu, vücut yağ yüzdesi, dikey sıçrama, sağ ve sol el kavrama kuvveti ve aerobik güç değerlerinde anlamlı bir fark bulunurken, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kontrol grubu sporcuların boy, anaerobik güçlerinde anlamlı bir farklılık bulunurken vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, sağ ve sol el kavrama kuvvetinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Anaerobik gücün belirteçleri dikey sıçrama testlerinin ortalamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the physical and physiological effects of quick strength among the students who play basketball in the school team in the 12-14 age group. Our research groups were composed of 12-14 age group with 13.46 ± 0.88, height 164.54 ± 17.35, weight 59.44 ± 18.77 basketball players playing in the DSI sports club in Kocaeli and the control group consisted of 12-14 age group with 12,00 ± 0,00, height 151,38 ± 8,76, weight 45,55 ± 9,41, basketball players in the DSI sports club in Kocaeli. The training group included 24 athletes whereas the control group consisted of 24 athletes. The sample group performed quick strength training for 12 weeks. While the control group continued normal training, the training group received a quick strength training program in addition to normal training 3 days a week. Control group athletes underwent quick strength training for 3 weeks in 12 weeks. In these trainings, a quick strength training program which was prepared with its own weights was applied in the first two weeks with 24 hour intervals. Two weeks later, quick strength training programs, two days of the week with their own weight and one day of the week weights prepared with additional weight training were applied. The trainings were conducted in the gymnasium of the DSI sports club of Kocaeli. Athletes, coaches and researchers gathered in the training room 3 times a week for 12 weeks at 18:00. After the general warm-up run which lasts 10 minutes, in addition to the 5 minute basketball warm-up exercises, a 45-minute unit training was performed. After the training, cooling movements were performed for 10 minutes. Data were found to be normal (p 0.05). While there was a significant difference in height, body fat percentage, vertical jump, right and left hand grip strength and aerobic strength values ​​of the experimental group students, there was no significant difference in body weight and body mass index. While there was a significant difference in height, anaerobic strength of control group athletes, no significant difference was found in body weight, body mass index, body fat percentage, right and left hand grip strength. The markers of anaerobic power were obtained from the average of vertical jump tests.