Erkek tipi androjenik alopeside demografik veriler, risk faktörleri ve bulguların değerlendirilmesi
- Tez No: 622326
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TÜRSEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Androgenetik alopesi, Metabolik sendrom, HLA-DR B1, Androgenic alopecia, metabolic syndrome, HLA-DRB1
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Androgenetik alopesi (AGA) saç dökülmesinin en sık nedenidir. Tıbbi olarak iyi huylu bir durum olmasına rağmen, hastalar üzerinde önemli bir psikososyal etkiye sahiptir. Dermatoloji polikliniğine en sık başvuru nedenlerinden biridir. Bu çalışma AGA tanısı alan hastalarda bu hastalığa eşlik edebilecek metabolik, dermatolojik hastalıklar, kan grubu, atopi varlığı, serum D vitamini düzeyi, alkol- sigara kullanımı ve HLA-DR B1 allel pozitifliğinin hastalardaki sıklığı ve hastalığın evresi ile ilişkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniğinde 01 Ekim 2017 ile 01 Ekim 2018 tarihleri arasında öykü ve klinik muayene ile AGA tanısı almış, Hamilton-Norwood sınıflamasına göre evre II ve daha şiddetli AGA' sı olan, arşiv dosyalarından demografik özellikleri, tiroid fonksiyon testleri (TFT), kan lipid düzeyi, D vitamini, IgE düzeyi, açlık kan şekeri (AKŞ), kan grubu, bel çevresi ve HLA-DR B1 bilgilerine ulaşılabilen 85 erkek hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan 85 erkek hastanın hastanın alopesi şiddeti Hamilton-Norwood sınıflmasına göre %25,9 (22)'u evre 2, %20 (17)' si evre 3, %15,3 (13)' ü evre 4, %14,1 (12)' i evre 5, %14,1 (12)' i evre 6 ve %10,6 (9)' sı evre 7 idi. Elde edilen verilere göre hastalar saç dökülme şiddetine göre gruplandırıldığında; hastaların saç dökülmesinin %45,9 (39)' unun hafif, %29,4 (25)' ünün orta, %24,7 (21)' sinin ise yoğun olduğu gözlendi. Yaş ortalamaları ise 37,81+10,04 (20-64 yaş arası) idi. Hastalardan %85,9 (73)' unda ailede saç dökülme öyküsünün olduğu ve çoğunluğunun (%47,6) ARh+ kan grubunda yer aldığı gözlendi. Hastaların %36,5 (31)' inde metabolik sendrom (MetS) gözlenirken, %63,5 (54)' ü MetS tanı kriterlerini karşılamamaktaydı. Alkol ve sigara kullanımı açısından bakıldığında; alkol ve sigara kullanmayanlarda androjenik alopesi görülme oranları, önceden ve hala içmekte olanlara göre daha yüksek olmasına karşın, istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olmadığı gözlendi. Hastalardan vitamin D3 seviyesi düşük olanların, normal olanlara göre androjenik alopesi görülme sıklığının daha fazla olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu gözlendi. Hastaların HLA-DRB1 allel sıklıklarına göre dağılımlarında en çok HLADR- B1*01, HLA-DRB1*04 ve HLA-DRB1*11 pozitifliğine daha sık rastlandı. Allellerin spesifik alt tiplerine bakıldığında DR-B1* 04 11, DR-B1* 11 11 ve DRB1* 11 13 pozitifliği daha fazla idi. Bu çalışma AGA'nın eşlik edebilecek metabolik ve dermatolojik hastalıklarla ilişkisini değerlendirmeyi ve bu hastaların erken tanısını sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
AGA is the prominent cause of the hair loss. Although it is a benign condition medically it has a significant impact on the patients psychosocially. It's one of the most common diseases in dermatology. This study was designed to explore the prevelance of the possible associated conditions like metabolic dermatological diseases, blood type, atopy, serum and vitamin D levels, alcohol and tobacco use and HLA-DRB1 allel positivity in the patients and their relationship with the stage of the disease. We included 85 male patients whom are diagnosed as AGA in Dermatology Clinic of Mersin University Medical Faculty between the dates 01 November 2017 and 01 December 2018 and who are stage 2 and higher according to Hamilton-Norwood classification and whose information are accessible for the demographic features, tyhroid function tests, blood lipid levels, vitamin D3, IgE, fasting blood glucose levels, blood types and waist circumference and HLA-DRB1 information are included in the study. According to Hamilton-Norwood classification alopecia severity of the 85 male patients that are included in the study is as follows: 25.9% stage 2, 20% stage 3, 15,3% stage 4, 14,1% stage 5, 14,1% stage 6 ve 10,67% stage 7. According to the information gathered the classification of the patients for the severity of the hair loss is as follows: in %45,9 patients mild, %29,4 moderate, %24,7 severe. Their mean ages were 37,81+10,04 (20-64). It is observed that %85,9 of patients had a history of hair loss in their families and the blood type of majority of them (%47,6) was A Rh+. Among the patients we investigated 36,5% of patients had metabolic syndrome (MetS) and 63.5% of them didn't meet the diagnosis criteria for MetS. Even if the prevalence of AGA was higher in the patients that use alcohol and tobacco, significant statistical differences were not seen. In patients whose vitamin D3 levels were low, AGA prevalence was higher compared to those whose vitamin D3 levels were normal and statistical differences were significant between those groups. The most prominent HLA-DRB1 allel types in patients were HLA-DR-B1*01, HLA-DRB1*04 and HLA-DRB1*11. HLA DR-B1* 04 11, DR-B1* 11 11 and DR-B1* 11 13 were most common specific allel subtypes.This study is aimed to determine the diseases that can be associated with AGA and early diagnosis for these patients.