Seçilmiş ülkelerle karşılaştırmalı olarak teknoloji yoğun işyerlerinde uygulanan siber gözetimin hukuksal boyutu
Legal dimension of cyber surveillance applied in technology intensive workplaces compared to selected countries
  1. Tez No: 622370
  2. Yazar: AYÇA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Law, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Siber Gözetim, Kişisel Veri, İşçi, İşveren, Monitoring, Cyber-Surveillance, Personal Data, Employee, Employer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Gözetim kavramı, tarih boyunca en eski çağlardan günümüze kadar olan süreçte her zaman insan hayatının bir parçası olarak var olmuştur. Ancak teknolojide her geçen gün meydana gelen gelişmelerle birlikte gözetim mekanizmasında da değişme ve gelişmeler meydana gelmiştir. Günlük hayatta var olan gözetleme faaliyeti, çalışma hayatına da girerek yerini elektronik araçlarla gerçekleştirilen siber gözetim faaliyetine bırakmıştır. Çalışma hayatında birçok amaçla işverenler tarafından işçilere siber gözetim faaliyeti uygulanmaktadır. Siber gözetim faaliyetinin uygulanmasında işçinin kişisel verilerinin ve özel hayatın gizliliğinin korunması esastır. Bu bağlamda gerek uluslararası mevzuatta gerekse de ulusal mevzuatta işçilerin korunması amacıyla birtakım hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Bu hukuki düzenlemeler ise, dağınık bir görünüm arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı da dağınık bir görünüm arz eden uluslararası ve ulusal belgelerde bir bütünlük sağlamak ve ülke uygulamalarından yola çıkarak siber gözetim faaliyetiyle ilgili mevzuatında hükümler bulunan ülkelerin, bu konuda hüküm bulunmayan ülkelere mevzuatlarını düzenlemesi konusunda yol göstermesidir.
Özet (Çeviri)
The concept of surveillance has always existed throughout history from the oldest ages to the present in human life. However, with the developments in technology every passing day, the surveillance mechanism has also changed and improved. The classic surveillance mechanism that exists in daily life has been replaced by the concept of cyber-surveillance which is implemented by electronic devices. Cyber surveillance is implemented by employers for many purposes in business life. In the implementation of the cyber surveillance activity, it is essential to protect the privacy of the employee's personal data and private life. International and national legislation on the protection of the privacy of the employee's personal data and private life, and in some countries' domestic legal systems, include a number of legal arrangements to protect both workers and employers. The aim of this study is to provide integrity in international and national documents, which are scattered, and to provide guidance for countries that do not have regulations on cyber surveillance activities based on country practices to regulate their legislation.