Piyasada bulunan Raphanus sativus l.(Turp) bitkisinin farklı varyetelerinin biyolojik aktivite yönünden incelenmesi
Investigation of different varieties of Raphanus sativus l.(radish) plant in the market in terms of biological activity
  1. Tez No: 622387
  2. Yazar: MERVE CEYLAN ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN İREM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Raphanus sativus varyeteleri, turp kökü, turp tohumu antioksidan aktivite, DPPH, variations of Raphanus sativus, radish root, radish seed, antioxidant activity, DPPH
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Raphanus sativus L. (turp), Brassicaceae familyasına ait bir bitkidir. Turp bitkisinin geleneksel tıpta, safra taşı, sarılık, şişkinlik, hazımsızlık ve çeşitli mide rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavisinde kullanıldığı bildirilmiştir. Turp bitkisinin çeşitli türleri ve kısımlarının sağlığa etkileri veya antioksidan aktiviteleri ile ilgili bazı çalışmalar mevcut olup çok az sayıdadır. Çalışmamızın amacı turp bitkisinin kök ve tohumlarının antioksidan kapasitelerini incelemek ve bunun dışında sağlığa çeşitli yararlarını vurgulamaktır. Ayrıca bu konuda yapılmış olan çalışmaları derlemek, bundan sonra bu konu üzerinde çalışma yapmayı planlayanlara yol göstermektir. Biz çalışmamızda Raphanus sativus L. var. niger (siyah turp), Raphanus sativus L. var. longipinnatus (beyaz turp) ve Raphanus sativus L. var. radicula (kırmızı turp) bitkilerinin tohum ve köklerinin farklı yöntemlerle hazırlanmış ekstrelerini ve özsuyunu antioksidan aktivite potansiyelleri açısından inceledik. Bu amaçla tohum örneklerimizin ultrasonik banyo ve soxhlet ekstraksiyonu gibi yöntemlerle metanol ekstrelerini hazırladık. Köklerin ise bir bölümünü metanol ile masere ettik ve metanol ekstrelerini hazırladık; diğer kısımlarını ise sıktık ve özsularını çıkardık. Bitki ekstrelerinin ve standart maddemizin serbest radikal süpürücü etkisini DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) serbest radikali kullanarak belirledik. Ekstreleri metanol ile seyrelttik ve ekstrelerin antioksidan aktivite için uygun konsantrasyonlarını hazırladık. Standart olarak L-Askorbik Asit kullandık. Ekstrelerin % inhibisyon değerlerini ve EC50 değerlerini hesapladık. Sonuçları birbirleriyle karşılaştırdık.
Özet (Çeviri)
Raphanus sativus L. is a plant belongs to the family of Brassicaceae. It has been reported that the radish plant has been used to prevent and to treat the gallstones, hepatitis, dyspepsy and various stomach disorders in traditional medicine. There are very few some studies related to effects of the various types and parts of the radish plant on health or their antioxidant activities. Our aim in this study is to investigate the antioxidant capacities of the roots and seeds of radish plants and except this, is to emphasize its various benefits on health. It is to compile studies done on this subject and then is to guide those who plan to study on this subject. In our study, we investigated the extractions prepared by different methods of the seed and roots of“the Raphanus sativus L. var. niger (black radish), Raphanus sativus L. var. longipinnatus (white radish) and Raphanus sativus L. var. radicula (red radish)”plants and their sap in terms of antioxidant activity potentials. For this purpose, we prepared the methanol extracts of our seed samples with methods like ultrasonic bath and soxhlet extraction. We macerated some of the roots with methanol and prepared the methanol extracts; we squeezed the other parts and extracted the sap. We determined the free radical scavenging effect of plant extracts and standard material by using DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) free radical. We diluted the extracts with methanol and prepared appropriate concentrations of extracts for antioxidant activity. We used L-Ascorbic Acid as standard. We calculated percent inhibition and EC50 values of the extracts. We compared the results with each other.