Davranışsal iktisat çerçevesinde özgecilik ve rasyonalite
Altruism and rationality within the framework of behavioral economics
- Tez No: 622464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal iktisat, Özgecilik, Rasyonellik, Behavioral economics, altruism, rationality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
İktisat biliminin teorik alt yapıyla matematiksel yönden aktarımı gerçek hayatta uygulanabilir, gözlemlenebilir ve yorumlanabilir olmasını zorlaştırmaktadır. Yeni bir bilim olmayan iktisadı, sadece neoklasik iktisat yaklaşımı çerçevesinde rasyonel tercih ve modeller ile değerlendirmek yeterli ve doğru olmayacaktır. İktisat sosyal bir bilim olup, psikoloji ve sosyoloji gibi bilimlerden destek alarak gerçek hayatta rastlanabilecek durumları açıklayabilmelidir. İktisat bilimi için hem matematiksel yöntemler hem de psikoloji amaç değil araç olmalıdır. Son yıllarda popülerliği oldukça artan davranışsal iktisat, iktisat ve psikolojinin birleşmesi ile ortak payda olan insanın ekonomik tercihlerini, karar alma süreçlerini ve neoklasik iktisadın temel varsayımı rasyonel insanın gerçek hayatta ne kadar rasyonel olabildiğini incelemektedir. Bu çalışmada davranışsal iktisat ve bu yeni alanın araştırma konularından biri olan özgeciliğin ne olduğu, çeşitleri, psikolojik veya çevresel nedenleri, iktisat biliminin temel varsayımlarından rasyonel insan ve özgeciliğin çelişkileri incelenmiştir. İnsanlar rasyonel varlıklar ise neden başkalarına, kendilerini tehlikeye atma pahasına yardım etmektedir? Bu soru çalışmanın esas araştırdığı sorudur. Çalışmada fedakârlık, yardım etme veya özgecilik olarak birbirinin yerine geçebilecek benzer kavramlar kullanılmakta olup, başka birinin yararına veya iyiliğine hizmet eden davranış biçiminden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
The mathematical conveyance of science of economics hardens the understandability of its practicable, observable and interpretable aspects. It wouldn't be correct to understand the science of economics only with a“rational choice”theory based on the neoclassical approach. Behavioral economics in particular, within the social scientific matrix, requires an interdisciplinary approach. The discipline of behavioral economics, considering human economic rationality and psychological processes, is concerned with the underlying psychological aspects of the human's decision making processes and preferences. In this study, as one of the popular subjects of behavioral economics; the term altruism, with its forms, its psychological and environmental aspects, and contradictions will be examined. In particular, we will ask the question of why people help others even though it would put their lives at risk. The study will review the terms such as generosity, helpfulness, the devotion that can replace“altruism”and stand for the human behavior for dedicated to the good and benefit of others.