Osmanlı mizah basınında polis karikatürleri ve polis imajına etkisi
Police cartoons in Ottoman humor press and its effect on police image
- Tez No: 622465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KOLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Tarih, Journalism, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Polis, Mizah, Karikatür, Zaptiye, Zabıta, Police, Humor, Cartoon, Policeman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Toplumlar tarih boyunca kendi içlerinden ve diğer toplumlardan gelebilecek tehditlerden korunmak amacıyla güvenlik kuvvetleri oluşturmuşlardır. Bunlardan günümüzde ülkelerin dış güvenliklerini silahlı ordular gerçekleştirirken, iç güvenliği ve sosyal hayatın düzenini sağlamada silahlı veya silahsız görev yapan polis teşkilatı ile belediyelerin silahsız kuvvetleri olan zabıtalar bu görevleri ifa etmektedir. Tarihi araştırmaların kuşkusuz pek çok kaynakları vardır. Karikatürleri de bu kaynakların arasında görüyoruz artık. Karikatürler sadece mizah özelliği taşımayıp çizildikleri ve yayınlandıkları zaman hakkında bize bilgi de verirler aynı zamanda. Modern anlamda karikatürün Osmanlı toplumunda görülmesi 1870'li yıllarda olmuştur. Bu çalışma ile Osmanlı toplumunda polis teşkilatı mizahçılar tarafından nasıl görünüyor. Bunu tespit edebilmek için 1870'li yıllardan Cumhuriyet'in ilanına kadar yayınlanan mizah basını taranıp polis karikatürleri değerlendirilmeye sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Societies have established security forces throughout history to protect themselves from threats from themselves and other communities. Among these, armed forces are performing the foreign security of the countries, while the police and armed police officers who are armed or unarmed in order to ensure the internal security and order of social life perform these duties. There are, of course, many sources of historical research. Cartoons are now among these sources. Cartoons do not just humor, they also tell us about when they were drawn and published. In the modern sense, the caricature was seen in the Ottoman society in the 1870s. With this work, how the police organization in the Ottoman society is seen by the humorists. In order to determine this, the humor press published from the 1870s until the proclamation of the Republic was scanned and police cartoons were presented for evaluation.