Liderlik kuramları çerçevesinde Soğuk Savaş sonrası BM'de liderlik sorunu: Kofi Annan yılları, 1996-2007
The leadership issue in the UN after the Cold War in the framework of leadership theories: Kofi Annan years, 1996-2007
  1. Tez No: 622482
  2. Yazar: MURAT ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Liderlik, Kofi Annan, United Nations, Leadership, Kofi Annan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması amacıyla İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Birleşmiş Milletler, Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Vesayet Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı ve Genel Sekreterlik olmak üzere altı temel organdan oluşmaktadır. Birleşmiş Milletler'in görünen yüzü olan genel sekreter ise örgütün lideri konumundadır. Genel sekreter her ne kadar lider olarak görülse de, Birleşmiş Milletler sistemindeki sorunlar genel sekreterin hareket alanını daraltmakta ve onu bağımlı bir lider haline getirmektedir. Bu çalışmanın hipotezi de bu yöndedir; Kofi Annan her ne kadar liderlik vasıflarına sahip olmuş olsa da sistem sorunları yüzünden en gerektiği anda BM'ye liderlik edememiş, gerekli müdahaleleri yapamamıştır. Bu çalışma 1996 ve 2007 tarihleri arasında iki dönem Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini yürütmüş olan Kofi Annan'ın nasıl bir liderlik sergilediğini ortaya koyma amacındadır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde geleneksel ve modern liderlik kuramları incelenmiştir. Toplamda üç bölümden oluşan bu çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmış, bu açıdan birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde birleşmiş milletler örgütünün yapısına dair bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Kofi Annan'ın sergilediği liderlik ve bunun etkileri, BM'nin müdahale ettiği uluslararası krizler çerçevesinde ele alınmıştır; bu da tezin sınırlılıklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The United Nations, which was established in the aftermath of the Second World War in order to ensure international peace and security, consist of six main bodies: the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, Trusteeship Council, the International Court of Justice and the Secretary-General. The secretary-general, who is the public face of the United Nations, is the bureaucratic leader of the organization. Although the Secretary General is seen as a leader, the problems in the United Nations system narrow the scope of the Secretary General's movement and make him a dependent leader. The hypothesis of this study is in this direction, too. Although Kofi Annan had leadership qualities, due to the system problems he was unable to lead the UN at the most necessary times and could not make the necessary interventions. This study's aim is demonstrating what kind of a leadership was displayed by Kofi Annan, who had served as the Secretary General of the United Nations for two terms between 1996 and 2007. In this context, in the first part of the study, traditional and modern leadership theories are examined. The literature review method was used in this study consisting of three sections in total. In this respect, primary and secondary sources were utilized. The second part of the study provides information on the structure of the United Nations' organization. In the third chapter, Kofi Annan's leadership and its effects are discussed within the framework of international crises intervened by the UN and this constitutes the limitations of the thesis.